İŞTE TÜRKİYE'NİN EN İYİ 7 YÜRÜYÜŞ ROTASI
Türkiye, doğal güzellikleri ve zengin coğrafyasıyla yürüyüş tutkunları için eşsiz rotalara ev sahipliği yapıyor. Bu haberimizde, sizleri ülkenin en gözde 7 yürüyüş rotasını keşfetmeye davet ediyoruz. Her biri benzersiz manzaralar, tarihi dokular ve doğanın iç içe geçtiği bu rotalar, hem bedensel aktivite hem de doğa ile baş başa kalmak isteyenler için ideal seçenekler sunuyor.
1. Mavi yeşile karışıyor: Likya Yolu
Muğla - Fethiye ile Antalya - Konyaaltı arasında uzanan, yaklaşık 600 kilometrelik rota Likya Yolu, Türkiye'nin en iyi yürüyüş parkurlarından sadece biri. Türkiye’nin uluslararası işaret sistemiyle belirlenen ilk uzun yürüyüş rotası Likya Yolu’nun bır kısmı halen kullanılmakta olan eski göç yollarından oluşuyor. Yürüyüş yolu, 18 Likya kenti ve yeşille mavinin birbirine karıştığı doğal güzellikler içinden geçiyor. Yürüyüş boyunca farklı noktalarda dinlenmenizi sağlayacak antik şehirlerin ve tarihi mekânların yanı sıra, takip ettiğiniz rota Ölüdeniz, Kabak Koyu, Kaş, Demre, Finike gibi ülkemizin en önemli turizm bölgelerine de uğruyor. Rotanın en avantajlı özelliği ise, yılın 11 ayı yürüyüş olanağı sunması. Rota, ortalam 21 günde tamamlanıyor.
Likya Yolu Haritası'na çevrimiçi ulaşmak için tıklayın.
2. Görsel Şölen: Kapadokya
Doğa mucizesi Kapadokya, ülkemizin en çok ziyaret edilen turizm merkezlerinden biri. Milyonlarca yıl önce Erciyes ve Hasan Dağı volkanlarından fışkıran lav ve küllerin soğuması sonucu ilginç yeryüzü şekillerinin meydana geldiği Kapadokya bölgesi, derin tüf vadileri, peri bacaları ve insanlığa mesken olmuş kaya yerleşimleriyle biliniyor. Sürekli bir devinim ve değişim içerisindeki coğrafyasının oluşturduğu vadiler, Kapadokya yürüyüş parkurlarının omurgasını oluşturuyor. Nevşehir, Kayseri ve Aksaray il sınırlarına yayılan Kapadokya bölgesinde Ihlara, Soğanlı, Güvercin, Aşıklar, Kızılçukur, Gül, Bal, Zemi, Keşişler, Devrent, Avla vadilerinde keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Bölgede birçok seyahat acentesi, doğaseverlere nitelikli servis veriyor.
Kapadokya yürüyüş parkurlarının haritasına çevrimiçi ulaşmak için tıklayın.
3. Yaşlı Ormanların Evi: Kaçkar Dağları
Özellikle yazın yürümek isteyen doğaseverler için en ideal konum, Kaçkar Dağları'na saklanmış bir inci olan Palovit Yaylası'dır. Dünyanın en yaşlı ormanlarından birine de ev sahipliği yapan bu yaylada yürürken, temiz havayı ciğerlerinize çekmeye doyamayacaksınız.
4. Geçmişten Bugüne Uzanıyor: Hitit Yolu
Hitit Yolu, Çorum ili sınırları içerisinde, eskiden Hititlilerin yaşadığı bölgeleri kapsayan bir kültür yoludur. Hitit Yolu, 380 km’lik toplam 17 parkurdan oluşan yürüyüş yolunun yanı sıra 405 km uzunluğunda bisiklet parkurlarına da sahip. Hattuşa, Şapinuva ve Alacahöyük gibi eski Hitit yerleşimlerini kapsayan bu rotada yürürken, geçmişin izlerinin ne kadar da peşimizde olduğunu hissedeceksiniz.
Hitit Yolu yürüyüş parkurlarına çevrimiçi olarak ulaşmak için tıklayın.
5. Şehrin Göbeğinde Baharın Müjdecisi: Belgrad Ormanı
Belgrad Ormanı, Neşet Suyu Tabiat Parkı’nda yer alan ve İstanbul’un en iyi yürüyüş parkurlarından biri olan yürüyüş ve koşu parkuru ile doğaseverlerin gözdesi. Ayvalıbend’in barındırdığı suyun etrafında sarmalanmış olan bu 6.2 kilometrelik parkur, hem yürüyüşçüler hem de koşucular için sağlıklı ve doğayla iç içe bir deneyim sunuyor.
Parkurun hemen yanı başında bir otopark olması, arabayı bırakıp hemen koşuya ya da yürüyüşe başlayabilme kolaylığı sağlıyor.
Belgrad Ormanı rotasına çevrimiçi ulaşmak için tıklayın.
6. Uygarlıkların Peşinde: Bafa Gölü ve Latmos
Aydın ve Muğla sınırlar içindeki Bafa Gölü, Beşparmak (Latmos) Dağları’nın dibinde yer alıyor. Çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış göl mistik duyguları harekete geçiren olağanüstü bir ıssızlığa ve güzelliğe sahip. Yürürken attığınız her adım sonunda ulaşacağınız bir yapı veya çizim sizi zaman tünelinde gizemli bir yolculuğa götürecek. Gölün etrafındaki Kapıkırı Köyü antik dönemde yörenin merkezi Hereklia kentinin kalıntıları üzerine kurulmuş. Hem göl etrafında hem de çevredeki köylerdeki eski yerleşimlere yürüyüşler yapabilirsiniz.
7. Şelalelerin Büyüsü: Aladağlar
Doğa sporları etkinlikleri denince akla gelen en önemli bölgelerden biri olan Aladağlar Milli Parkı, şelaleleriyle ünlü olmanın yanı sıra çeşitli zorlukta yürüyüş ve tırmanış rotaları ile yerli ve yabancı dağcıların gözdesi denilebilir. Aladağlar’da 3000 metrenin üzerinde yaklaşık 60 zirve bulunuyor.
Aladağlar Milli Parkı yürüyüş rotasına çevrimiçi olarak ulaşmak için tıklayın.