Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı.
DÜNYA AKINCI İHA'YI İZLEDİ
Reisi ve beraberindeki heyeti kurtarmak için saatlerdir süren arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, İran'ın isteği üzerine Türkiye, İran'la dayanışma göstererek bölgeye Bayraktar AKINCI İHA gönderdi
Üstün gece görüşü özelliğiyle bölgede keşif uçuşları yapan son teknoloji AKINCI İHA, tüm dünyada gündem oldu. Hava takip radarı sitelerinde en çok takip edilen araç olan AKINCI İHA'nın, İran yetkililerine saha taramalarında büyük oranda yardım sağladığı bildirildi.
İŞTE AKINCI'NIN ÖZELLİKLERİ
AKINCI ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi. Prototip araçların ardından ilk uçakların seri üretimine başlandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdiği 29 Ağustos 2021 tarihinden beri operasyonel olarak başarıyla görev yapan Bayraktar AKINCI TİHA, milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor.
Milli TİHA Bayraktar AKINCI, 21 Haziran 2022 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen dayanım, yüksek irtifa ve yüksek hız testleri kapsamında 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kırdı.
Bayraktar AKINCI TİHA’ya milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci başarıyla devam ediyor. Bugüne kadar TİHA’nın geliştirme faaliyetleri kapsamında MAM-L, MAM-T, MAM-C, Tolun, Teber-81, Teber-82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi başarıyla test edildi.
Bayraktar AKINCI, atış testleri kapsamında milli mühimmatlar ile hedefini tam isabetle vurdu. Etkin taarruz gücünü, farklı hedeflere karşı kullanılabilen geniş yelpazedeki milli mühimmatlardan alan Bayraktar AKINCI, etkinliğini ve caydırıcılığını gün geçtikçe artırıyor.
FÜZELERDE TAM İSABET
Bayraktar AKINCI TİHA, Mart ayında süpersonik füzeler ile gerçekleştirdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testlerini icra edebilmek için Sinop’a uçtu. Roketsan tarafından geliştirilen süpersonik füzeler İHA-122 ve İHA-230 ile gerçekleştirilen atış testlerinde Karadeniz üzerinde konumlanan uzak mesafedeki hedefleri tam isabetle vurdu.
AKINCI SİHA Teknik Özellikler
Haberleşme Menzili: LOS & BLOS
Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)
Seyir – Maksimum Hız: 130 – 195 Knots
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 5,500 kg