TARİHİ ESKİ MEDENİYETLERE KADAR UZANIYOR
Gelinliğin tarihçesi eski medeniyetlere kadar uzanır. Eski Mısır'da kat kat yapılan keten kumaşlar gelinlik olarak giyilirdi. Orta Çağ'da gelinlik giyme adeti yoktu ancak kadınlar özel günlerde daha özenli ve şatafatlı kıyafetler tercih ederdi. Çin ve Hindistan'da gelinler kırmızı rengini tercih ederdi. Kraliyet ailelerinde daha soylu bir renk olduğu düşünülen altın sarısı ve gümüş renkleri kullanılırdı.
İLK BEYAZ GELİNLİĞİ KRALİÇE VİCTORİA GİYDİ
Tarihte ilk beyaz gelinliği 16. yüzyılda İngiltere Kraliçesi Victoria giydi. 1854'te Prens Albert'la evlenen Kraliçe Victoria, beyaz saten bir gelinlik tercih etmiştir. Kraliçe Victoria, düğünden sonra günlüğüne şunları yazdı: Eskinin taklidi, çok derin bir Honiton danteli fırfırlı beyaz saten bir elbise giydim. Türk elması kolyemi, küpelerimi ve Albert'ın güzel safir broşunu taktım.
ZENGİNLİK GÖSTERGESİ
Kraliçe Victoria böylece yüzyıllar boyunca sürecek gelinlik trendine ilham oldu. Kraliçe Vitoria'nın döneminde beyaz rengi tercih etmesi hem zenginlik göstergesi hem de bekaretin sembolü olarak görüldü.
OSMANLI'DA KIRMIZI TERCİH EDİLİRDİ
Osmanlı İmparatorluğu'nda gelinlik için sarayda kırmızı rengi daha ağırlıktaydı. Halk ise mavi, eflatun, leylak, mor ve pembe gibi renkleri tercih ederdi. Gelin duvağı hem sarayda hem halk arasında daima kırmızı olurdu.
OSMANLI'DA İLK BEYAZ GELİNLİĞİ NAİME SULTAN GİYDİ
Paris modasının Osmanlı'yı etkilemeye başladığı 1870'li zamanlarda ise gelinliklerin rengi giderek açıldı. Osmanlı'da ilk beyaz gelinliği giyen Sultan 2. Abdulhamid'in kızı Naime Sultan'dır. İngiltere kraliçesinden sonra, Osmanlı prensesinin beyaz bir gelinlik giymesi, gelinlikte beyaz rengin daha çok yayılmasını sağladı.
Böylece beyaz gelinlikler, 18. yüzyıldan itibaren her yıl farklı modellerle günümüze kadar gelmeye başladı.
Kaynak: Royal Collection Trusut, Daily JSTOR, Town and Countrymag