Kahve tarihi kaynaklardan bazılarına göre ilk kez 15. yüzyılda Arabistan'ın güneyinde yetiştirilmeye ve tüketilmeye başlanıyor.
Osmanlı'nın hüküm sürdüğü dönemde ilk kez 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından lezzetine hayran kalınarak İstanbul'a getiriliyor.
Bir rivayete göre de kahve aslında 9. yüzyılda Etiyopyalı bir çoban tarafından keşfedilmiştir. Kaldi isimli bu çoban, keçilerinin bir ağacın meyvelerini yedikten sonra daha hareketli olduklarını fark eder. Daha sonra Kaldi’nin içinde bir merak uyanır ve kendisi de bu meyvenin tadına bakmak ister.
Keşfedildiği tarihten bugüne espresso, latte, amerikano, capuccino gibi birçok farklı çeşidiyle damakları şenlendirmeye devam ediyor. Ancak türleri arasında öyle farklı yöntemlerle elde edilenler var ki ''yok artık'' dedirtiyor!
İşte dünyanın en pahalı kahveleri..
Wild jacu kahvesi: Kilosu yaklaşık 5 bin TL'den satılan bu kahve sıradışı bir şekilde elde ediliyor.
Jacu, Brezilya’da yaşayan, olgunlaşmış kahve meyvesi ile beslenen irice bir kuş türüdür. Jacu meyveyi yutar, etli kısım midesinde erir, çekirdek kısmı ise erimez. Mide sıvıları ile fermantasyona uğrayan çekirdek kimyasal değişimlere uğrar. Dışkı ile atılan çekirdek, çalışanlar tarafından dezenfekte edilir.
Black Ivory kahvesi:Tayland’ın dünyanın en pahalıları arasında yer alan bu kahvesi, fil dışkısından elde ediliyor. Sınırlı stokla üretilen kahvenin yaklaşık kilo fiyatı 6 bin TL.
Filler kahve meyvesini sevmiyor o yüzden en sevdiklerin içerisine katılarak fillerin bunu tüketmesini sağlıyorlar. Fil midesinde, kahve meyvesinin etli kısmı eriyor, çekirdek kısmı ise erimiyor. Mide sıvıları ile fermantasyona uğrayan çekirdekte kimyasal değişiklikler oluşuyor. Black Ivory kahvesi, Kuzey Tayland'da sadece Black Ivory Coffee Company Ltd tarafından üretiliyor.
Kahve çekirdekleri, fillerin sindirim sisteminde 12 ile 72 saat arasında bir süre boyunca geçirdikleri kimyasal süreç ile tat olarak özgünleşmekte ve yolculuğun sonunda filin sindirim sisteminden atılmaktadır.1 kilogram kara fildişi kahvesi elde etmek için ise, fillerin tam 33 kilogram kahve çekirdeği tüketmesi gerekmektedir.
Luwak kahvesi: Endonezya'nın Sumatra adası ve çevresindeki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedisinin yediği ve sonrasında dışkıladığı kahve çekirdeklerinden üretilir. Hayvan dışkısındaki kahve çekirdekleri önce toplanır, dezenfekte edilir, kavrulur ve ardından paketlenir. Dünyanın en pahalı ve buna rağmen en çok tercih edilen kahvelerinden biridir.
Kahve severlerin çok ilgisini çeken bu kahvenin diğer kahveler gibi acı olmadığı söyleniyor. İkinci ve üçüncü içimlerde çikolata tadı verdiği de kahve hakkındaki bilgiler arasında yer alıyor. Yumuşak içimli ve telveli olması sebebiyle Türk kahvesiyle benzer olduğunu düşünenler bile var.
Bu kahvenin kilogram fiyatı ise 4 bin TL