Dünya genelinde orta kulak iltihabı, göğüs, idrar yolu ve mide enfeksiyonları gibi çeşitli bakteriyel hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan Bactrim antibiyotikleri hakkında bir uyarı yayımlandı.
Türkiye’de özellikle çocuklarda enfeksiyon tedavisinde sıklıkla tercih edilen bu ilacın, ölüme yol açabilecek ciddi yan etkilere neden olabileceği belirlendi.
Her yıl yaklaşık 3 milyon Amerikalı tarafından kullanılan Bactrim, genellikle kulak, göğüs ve mide enfeksiyonları ile idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılıyor
Teksas'tan 12 yaşındaki Emmie Bellucci, yaşamını tehdit eden bir hastalıkla mücadele ediyor. Doktorlar, kullanılan ilacın genç hastalarda bağışıklık sistemini uyararak solunum yetmezliğine yol açabileceğini belirtiyor.
Nadir görülen bu komplikasyon üzerine çalışmalar yürüten uzmanlar, Bactrim'in uzun vadeli etkilerinin daha derinlemesine araştırılması gerektiğini ve ilacın kullanımından önce risk faktörlerini belirlemeye yönelik testlerin yapılmasının önem taşıdığını vurguluyor.
2021'deki rapora göre, hastaların üçte biri yaşamını yitirirken, yüzde 20'sine akciğer nakli yapılması gerekti. Yapılan incelemeler sonrasında FDA, Bactrim'e 'şiddetli akciğer yan etkileri' uyarısını içeren bir etiket eklemeye karar verdi. Bactrim'i satıştan çeken ilk eyalet ise Alabama oldu.
2021'deki raporda yer alan hastaların üçte biri hayatını kaybederken, yüzde 20'sine akciğer nakli yapılması gerekti. İnceleme sonucunda FDA, Bactrim'e 'şiddetli akciğer yan etkileri' ifadesini içeren bir uyarı etiketi eklemeye karar verdi.
Bactrim'i raflardan kaldıran ilk eyalet Alabama oldu.