Bilim insanları dünyanın hızını etkileyen birçok faktörün oluştuğunu söylüyor. Bunlardan bazıları buzulların erimesi, iklim değişikliği, yer altı sularının bilinçsiz tüketimi. Aslında bu etkenler birinin oluşması, birbirini tetikliyor.
California San Diego Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsü'nde jeofizikçi olan Duncan Carr Agnew, yakın zamanda Dünya'nın dönüşünü ve kutup buzunun erimesinden nasıl etkilendiğini araştırıyor.
İklim değişikliği nedeniyle Grönland ve Antarktika'daki buzullar öyle bir ölçekte eriyor ki, gezegenin şekli değişiyor ve açısal hızı eskisinden daha hızlı azalıyor.
Dünya’nın dönüş hızındaki 1 saniyelik gecikme büyük bir sorun olarak algılanmayabilir ama araştırmayı yürüten bilim insanları, “Bir saniye çok gibi görünmüyor ancak günümüzün birbirine bağlı dünyasında zamanı yanlış ayarlamak büyük sorunlara yol açabilir.” açıklamalarında bulunuyor.
Duncan Carr Agnew, Dünya’nın dönüşündeki bir saniyelik gecikmenin, küresel zaman işleyişinin senkronize olmaması ve bilgisayar sistemlerinde ve telekomünikasyon ağlarında büyük kesintilere neden olacağını söylüyor.