Müzeler, sadece nesnelerin sergilendiği ve korunduğu yerler değil, aynı zamanda kültür turizminin temel itici güçlerinden biri olarak biliniyor.
UNESCO'ya göre kültür turizmi, turizm sektörünün en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olmasının yanı sıra, küresel turizm gelirinin de yaklaşık %40'ını oluşturuyor.
Dünyanın pek çok bölgesinde, benzersiz ve sıradışı oluşuyla ilgi çeken müzeler bulunuyor.
Akla gelmeyecek nesnelerin sergilendiği bu müzelerin en ilgi çekici olanları Insider Monkey tarafından listelendi.
Dünyanın en benzersiz 10 müzesi arasında, Türkiye'den bir müze de yer alıyor.
İŞTE DÜNYANIN EN BENZERSİZ 10 MÜZESİ...
10. Tuzluk ve Biberlik Müzesi
Açıldığı yıl: 2002
ABD, Tennessee'de yer alan tuzluk ve biberlik müzesi, dünyanın dört bir yanından, 20.000'den fazla tuzluk ve biberliğe ev sahipliği yapıyor.
9. Burlingame Pez Hatıraları Müzesi
Açıldığı yıl: 1995
Burlingame Pez Memorabilia Müzesi, şekerlere ve Pez dağıtıcılarına adanmış bir müzedir. 1995 yılında açılan müze, otomatlar ve reklamlar da dahil olmak üzere 500'den fazla dağıtıcı ve diğer Pez aksesuarlarına sahip.
Müze, dünyanın en eşsiz ve sıra dışı 9. müzesi olarak gösteriliyor.
8. Kötü Sanat Müzesi
Açıldığı yıl: 1993
Boston, Massachusetts'te yer alan Kötü Sanat Müzesi, dünyanın en eşsiz ve sıra dışı 8. müzesi konumunda yer alıyor. Müzenin amacı, çalışmaları başka hiçbir forumda takdir edilmemiş sanatçıların emeklerini takdir etmek olarak belirtiliyor.
7. Sulabh Uluslararası Tuvalet Müzesi
Açıldığı yıl: 1992
Sulabh Uluslararası Tuvalet Müzesi, dünyanın en eşsiz ve sıra dışı 7. müzesidir. Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde yer alan müze, tuvalet ve sanitasyon tarihine adanır.
Müzede 50'den fazla ülkeden M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan tuvalet sergileri yer alıyor. Müze, insan tuvaletlerinin ve sanitasyon tekniklerinin zaman içindeki gelişimini sergiliyor.
6. Avanos Saç Müzesi - Türkiye
Açıldığı yıl: 1979
Avanos Saç Müzesi, dünyanın en eşsiz ve sıra dışı 6. müzesi konumunda bulunuyor. 1979 yılında açılan müzede, o zamandan beri 15 binden fazla kadın saçının bulunuyor.
1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren Saç Müzesi'nde, insanların müze içinde fotoğraf çekmesine izin verilmiyor.
Müzeyi ziyaret eden tüm kadınlar, geri gelip saçlarını bulabilmeleri için isimleri, telefon numaraları ve hatta fotoğraflarıyla birlikte saçlarından bir tutam bırakıyor.
5. Köpek Tasması Müzesi
Açıldığı yıl: 1977
İngiltere'nin Broomfield kentinde yer alan Köpek Tasması Müzesi, dünyanın en eşsiz ve sıra dışı 5. müzesi konumunda yer alıyor. Müze 1977 yılında Gertrude Hunt tarafından Leeds Kalesi Vakfı'na bağışlanan 62 adet tarihi köpek tasmasından oluşan bir koleksiyonla açıldı. Günümüzde 130'un üzerinde sergiye ulaşan köpek tasması koleksiyonu, insanların köpeklerle olan ilişkisinin gelişiminin bir göstergesi olarak ilgi görüyor.
4. Ekmek ve Sanat Müzesi
Açıldığı yıl: 1955
Ekmek ve Sanat Müzesi Almanya'da yer alıyor ve dünyanın en eşsiz ve sıra dışı 4. müzesi olarak gösteriliyor. Müze iki bölümden oluşuyor; bir bölümde sanat, diğer bölümde ise ekmek, beslenme ve gıda anlatılıyor.
3. Büyücülük ve Sihir Müzesi
Açıldığı yıl: 1954
Büyücülük ve Sihir Müzesi, 1954 yılında açılmış olup Avrupa büyücülüğü ve sihrine adanıyor. İngiltere'de bulunan müzede halk büyüsü, tören büyüsü ve büyü ile ilişkili diğer nesne koleksiyonları sergileniyor.
2. İngiliz Çim Biçme Makinesi Müzesi
Açıldığı yıl: 1945
İngiliz Çim Biçme Makinesi Müzesi, İngiltere'de bulunan çim biçme makinelerinin tarihine adanmış özel bir müzedir. Müze 1911 yılında kurulmuştur ve en az 200 yıl öncesine dayanan bahçe makineleriyle ilgili 300'den fazla sergiye sahiptir.
1. Kunstkamera
Açıldığı yıl: 1714
Büyük Petro Antropoloji ve Etnografya Müzesi olarak da bilinen Kunstkamera, dünyanın en eşsiz ve sıradışı müzesidir. Aynı zamanda Rusya'daki en eski müzelerden biri olarak kabul edilmektedir. Müze 1714 yılında Çar Petro tarafından kurulmuştur.
Müze, Çar Petro'nun seyahatlerinden elde ettiği anatomik örnekler, etnografik eserler, tuhaflıklar ve diğer bilimsel aletleri içeren kişisel koleksiyonunu barındırmaktadır. Müze bugün yaklaşık 2 milyon eser barındırmaktadır ve etnografik sergilerin en büyük koleksiyonlarından biridir.