10. BOEING MQ-28 GHOST BAT (AVUSTRALYA)
Boeing’in Avustralya bölümü tarafından yaratılan MQ-28 Ghost Bat, kimsenin uğraşmak istemeyeceği bir güç. Uzunluğu 11,7 metre ve tek seferde 2 bin deniz milinden fazla yol katedebiliyor. Çok sayıda entegre sensörü onu istihbarat, gözetim, hedef tespiti ve keşif (ISTAR) görevleri için mükemmel hale getiriyor.
MQ-28 Ghost Bat, son teknoloji ürünü uçuş sistemi için yapay zeka kullanıyor. Bu nedenle, tek başına görevlere çıkabilir ya da başka bir uçağı pilotlarla destekleyebilir ve yedek veya ek bir savunma hattı olarak hareket edebilir.
9. IAI HERON (İSRAİL)
İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından inşa edilen Heron, mükemmel bir gözetleme ve hedef tespit makinesi. Hava aracı 8,5 metre uzunluğunda ama sadece 280 kg ağırlığında. Bununla birlikte, 250 kg'lık bir yükü zahmetsizce taşıyabilir ve saatte 130 mil hıza ulaşabilir.
Bu dron sistemi geniş alanlarda gözetleme ve hedef tespiti yaparak düşman savaş alanları hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlar. Heron olumsuz hava koşullarında bile tam otomatik kalkış ve iniş yapabilmektedir.
Heron'un motoru bir araba büyüklüğünde. Dört silindirli, turbo şarjlı Rotax 914, 115 beygir gücünde, ancak bu aracı 40 saatten fazla taşıyabilir veya 30 bin fitten fazla yüksekliğe çıkarabilir.
8. BAYRAKTAR KIZILELMA (TÜRKİYE)
Türkiye'de Baykar tarafından tasarlanan ve geliştirilen Bayraktar Kızılelma, gelişmiş manevra kabiliyetine ve radar tespitinden koruyan gizli forma sahip bir drondur. Kızılelma, 1,5 ton mühimmat dahil 8,5 ton kalkış ağırlığına ve kokpiti olmayan küçük, insanlı bir savaş uçağına benzeyen bir şekle sahiptir.
Dron sadece birkaç yıl önce üretildi ve ilk uçuşunu 2022'nin sonunda gerçekleştirdi. Baykar Savunma sadece iki prototip üretti. Bunlar, şirketin gelişmiş manevra kabiliyetine ve radarda tespit edilemediği için gizliliğe sahip mürettebatsız savaş uçakları konusundaki birikimini gösterdi.
7. KRATOS XQ-58 VALKYRİE (ABD)
Kratos Savunma ve Güvenlik Çözümlerinin XQ-58 Valkyrie dronu, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri pilotlarının yanında uçarken onlara destek olmak üzere tasarlanmış bir jettir. Bununla birlikte, yapay zeka sistemleri, uçuşlar ve hızlarla ilgili otonom kararlar alabilmesini de sağlıyor.
XQ-58 Valkyrie gövdesi için ticari bileşenler kullanmaktadır ve ağırlığı bin 100 kg'ın biraz üzerindedir. Bununla birlikte, 2 bin pound itiş gücü sağlayan mükemmel bir turbofan motor sayesinde Valkyrie yaklaşık 900 mil/saat hızda neredeyse 550 kg yük taşıyabilmektedir.
6. GONGJİ-11 SHARP SWORD (ÇİN)
Bu etkileyici hayalet hava aracı, Shenyang Uçak Tasarım Enstitüsü, Shenyang Havacılık ve Uzay Üniversitesi ve Hongdu Havacılık Endüstrisi Grubu arasındaki ortak çabaların ürünüdür.
GJ-11’nin gizli özellikleri arasında arka gövdenin motor egzozu etrafında şekillendirilmesi ve tırtıklı silah bölmesi kapıları yer almaktadır. Dron, bilinmeyen tipte tek bir turbofan motorla güçlendirilmiştir ve toplam kanat açıklığı 14 metredir.
Hongdu GJ-11 Sharp Sword, geniş dahili silah bölmesi ve lazer güdümlü mühimmat yerleştirme kapasitesiyle dikkat çeken bir insansız savaş hava aracıdır. Bu özellikler onu kendi kategorisindeki diğer gizli İHA'larla karşılaştırılabilir performans seviyelerine ulaşacak şekilde konumlandırıyor.
5. EADS BARRACUDA (ALMANYA VE İSPANYA)
Almanya ve İspanya'nın ortak çabasıyla yaratılan Barracuda, Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketinin bir ürünüdür. Dron, 3 bin 100 libre itiş gücü sağlayan ve Barracuda'yı yaklaşık 650 mil/saat hıza çıkarabilen tek bir Pratt and Whitney motoru kullanıyor. 2 tondan fazla ağırlığı ve 8,25 m uzunluğuyla EADS Barracuda'nın bu tür uçuşlar yapabileceğini hayal etmek zor ancak 6 bin metreden fazla yükseklikte 120 mil veya 200 km boyunca zahmetsizce uçabiliyor.
Mevcut bilgiler Barracuda'nın kullanıma hazır bileşenler ve özel donanım sistemlerinin bir kombinasyonundan inşa edildiğini göstermekte. Gövde Eurofighter Typhoon'da kullanılan aynı karbon fiber kompozitten oluşmaktadır. Barracuda, sadece elektronik aktüatörlerle çalışan, neredeyse tamamen hidrolikten yoksun (iniş takımları hariç) benzersiz bir tasarıma sahiptir.
4. SUHOY 70 OKHOTNİK-B (RUSYA)
Rusya'nın Suhoy S-70 Okhotnik dronu, bağımsız görevler yürütebilen ve Su-57 gibi 5. nesil Rus uçaklarıyla sorunsuz bir şekilde işbirliği yapabilen, uzun menzilli, bir hayalet drondur.
Yaklaşık 20 tonluk kalkış ağırlığı, saatte bin kilometreye yaklaşan azami hızı ve yaklaşık 6 bin kilometreye uzanan operasyonel menzili ile tartışmasız bir şekilde dikkat çeken istisnai bir savaş dronu olarak öne çıkıyor. Bu etkileyici dron, 2 tona kadar güdümlü ve güdümsüz mühimmat taşıma kapasitesine sahip iki dahili silah yuvası ile donatılmıştır.
3. TAI AKSUNGUR (TÜRKİYE)
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından Silahlı Kuvvetler departmanı için geliştirilen Aksungur, güçlü bir hava aracıdır. Bu nedenle istihbarat, gözetleme ve keşif görevleri için mükemmel bir silahtır.
Bu dronda 340 beygir gücünde iki turbo dizel motor bulunuyor ve 250 kmph (veya 155 mph) seyir hızına ulaşabiliyor. Bu, araç 750 kg'lık bir yük taşıdığında bile yapılabilir.
Aksungur, Türk Silahlı Kuvvetleri için orta irtifa uzun havada kalışlı bir İHA olarak geliştirildi. Bu güçlü dron, TAI Anka serisi araçları son derece değerli bir halefi. Göreve özel ekipmana uyumlu yük kapasitesine sahip. Dolayısıyla, uzun süreli gözetleme, sinyal istihbaratı, deniz devriye operasyonları ve insansız savaş hava aracı olarak kullanım için kesinlikle ideal.
2. BAE SYSTEMS TARANIS (İNGİLTERE)
Onu, İngiliz silah, güvenlik ve havacılık şirketi olan BAE Systems yarattı. Rolls-Royce Turbomeca Adour motoru kullanan Taranis, 750 mph (veya 1200 kmph) üzerinde hızlara ulaşabilir. Yaklaşık 11,5 m uzunluğunda ve 8 ton ağırlığındadır ve kanat açıklığı 9,1 m'dir.
Taranis, sürekli gözetleme, hedef işaretleme, istihbarat toplama, düşman caydırma ve düşman topraklarında saldırı gerçekleştirme kabiliyeti dahil olmak üzere ISTAR yeteneklerini göstermek için tasarlanmış büyük ölçekli bir drondur. Önceden programlanmış yol noktası izleme, kalkış ve iniş prosedürlerine sahiptir ve uçuş sırasında toplanan verilere dayanarak aracın bir hedefe ulaşmak için operasyonunu değiştirmesine izin veren AI özelliklerini içerir.
1. GENERAL ATOMICS MQ-9 REAPER (ABD)
General Atomics'in Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirdiği MQ-9 Reaper bir korku ve yıkım silahıdır. 36 fit uzunluğunda ve 2 tonu aşan ağırlığıyla bu canavar dron 370 kmph (yaklaşık 230 mph) hıza ulaşabilmektedir. Dahası, 600 galonluk yakıt deposuyla MQ-9 Reaper tek seferde bin 100 milin üzerinde zahmetsizce uçabilir.
900 beygir gücünde bir turboprop motora sahiptir bu da onu daha hızlı ve daha yüksek seyredebilir kılar. Ayrıca 500 kiloluk bombalar ve Hellfire füzeleri taşıyabilir.
Bu istatistikler MQ-9 Reaper'ı ideal bir saldırı ve savunma dronu haline getirmektedir çünkü askeri personel onu uzaktan kontrol edebilir veya otonom olarak tek başına görevlere gönderebilir.