Dünyanın en güçlü savaş uçakları belli oldu. Peki listenin ilk sırasında hangi uçak var? Listede bulunan uçakların özellikleri neler? İşte dünyanın en iyi savaş uçakları...
Bu uçaklar 1 en iyi 10 (listeye göre) en geride kalmış uçak olarak belirlendi.
10- SUKHOI SU-35S
Çokça eleştiri alan Sukhoi SU-35S özellikle bir dönem forumlarda “egzoz gazlı uçak” olarak biliniyordu. Bu kötü ünle birlikte listenin 10. sırasında yer alması da şaşırtıcı olmadı. Rus yapımı olan uçak SU ailesinin 4,5. nesle yükseltilmiş bir üyesi. Bu uçağın en can alıcı özelliği ise kanartlara bile ihtiyaç duymayan itme vektörlü motor nozülleri.
9- Eurofighter Typhoon
Adından da anlaşılacağı üzere Avrupa Birliği’nin savaş uçağı projesi olan Eurofighter’ın en çok eleştiri aldığı nokta biraz “imece usulü” bir uçak olmuş olması. Uçak temelde 4. nesil olarak üretildi ancak son dönemlerde 5. nesile uyarlanacağı yönünde modernizasyon projesi dedikoduları geliyor. Eurofighter’ın en can alıcı noktası ise şüphesiz 2020 yılında uçağa entegre edilen silah sistemleri.
8- Dassault Rafale
Rafale ve Eurofighter aslında kardeş diyebiliriz. Zira Rafale için “yasak aşk meyvesi” yakıştırılması yapılır. Avrupa birliğinin birlikte uçak üretme projesi devam ederken Fransa ekstra olarak gizli gizli farklı bir proje geliştirdi. Fransa’nın kendi ihtiyaçlarına göre üretilen Rafale temelde Eurofighter ile birçok ortak noktaya sahip. Ancak Rafale uçağının en can alıcı noktası uçak gemilerine inebiliyor oluşu ve nükleer silah taşıma sertifikası.
7- Boeing F-15EX Eagle II
4. nesil uçaklar size çok eskiymiş gibi gelmeyebilir. Ancak F-15EX 2024 yılında 52. yaş gününü kutladı. Dünyadaki ilk 4. nesil uçaklardan biri olan F-15EX Eagle II, havadan-havaya 100’den fazla vuruş yapabilen ve havadan-havaya kayıp yaşamayan dünyadaki tek savaş uçağıdır. Eagle II versiyonu ile günümüze uyarlanmıştır.
6- Shenyang FC-31 GYRFALCON
Çin on yıldan biraz fazla bir süre önce Shenyang FC-31 Gyrfalcon projesini tanıttı. Proje artık ilk meyvelerini verdi diyebiliriz. FC-31 henüz resmi olara tanıtılmamış olsa da, farklı isimler altında, Çin’in yeni taşıyıcı tabanlı jeti olmak üzere.
5- SUKHOI SU-57
Listede yine bir Rus uçağı var. Rusya’nın ilk hayalet savaş uçağı olan SU-57 aslında çok daha erken tarihlerde üretilecekti. Fakat yaşadığı bir dizi teknik sorun uçağın az sayıda üretilmesine sebep oldu. SU35 gibi “egzoz gazlı uçak” komedisine maruz kalan SU-57, 5. nesil özellikleri ile birçok uçağa kafa tutuyor.
4- KAI KF-21 BORAMAE
Güney Kore ve Endonezya ortaklığıyla üretilen KAI KF-21 Boramae listenin 4. sırasının sahibi. Kore havacılık endüstrisi için çok büyük bir yere sahip olan KF-21 geçtiğimiz günlerde kameralara da yakalanmıştı. Uçak sahip olduğu AESA radarı sayesinde F-35’e kafa tutmakta. Şu anda 4,5 ve 5. nesil arasında gidip gelen uçağın tam olarak nereye konumlandırılacağı ise merak konusu.
3- Lockheed Martin F-22 RAPTOR
Muhtemelen birçok okuyucumuz F-22 RAPTOR’un kaçıncı sırada yer aldığını merak etti. Amerikalıların asla satmayız dedikleri F-22 RAPTOR listenin 3. sırasının sahibi. Hizmete giren ilk 5. nesil savaş uçağı olan F-22 itiş vektörlü motorları ve gelişmiş silah sistemleri ile yakın mesafe it dalaşında vazgeçilmez uçaklardan oluyor.
2- CHENGDU J-20 MIGHTY DRAGON
Adındaki “Dragon” kelimesinden anlaşılacağı üzere Çin yapımı bir uçak olan J-20 Mighty Çin’in 2017 yılında tanıtılan ilk 5’inci nesil savaş uçağı. SU-57 ve F-22 rakibi olarak tasarlanan uçağın şu an için pek çok özelliği gizli. Ancak tasarımına bakıldığında üst düzey bir uçak olduğu bildiriliyor.
1- Lockheed Martin F-35 LIGHTNING II
Uçak sahip olduğu özellikler sayesinde 5. nesil savaş uçağı.
Üç varyasyondan oluşan uçak geleneksel kalkış-iniş özelliğin sahip F-35A, dikey kalkış-iniş özelliğin sahip F-35B ve uçak gemilerine inebilen F-35C varyasyonlarına sahip. Uçak için çıkartılan saldırı oranı ise F-35’in kaybettiği her 1 çatışma için 20 çatışma kazanabileceğini bildiriyor.
Türkiye 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı gökyüzü ile buluşturdu.
Sınıfının en üstün özellikleriyle donatılan KAAN envantare alındığında listenin en üsrt sıralarında kendine yer bulacak.
Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.
Hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimlerini sağlıyor
Kokpit tasarımı, beşinci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılıyor
Yüksek durumsal farkındalık, optimize edilmiş pilot iş yükü, muharebe hasar tespiti
Yeni nesil görev sistemleri
Diğer unsurlarla (insansız hava araçları, F-16'lar, TSK'nın hava, kara ve deniz unsurları) müşterek çalışılabilirlik
Düşük görünürlük ve kızılötesi iz
Sensör ve veri füzyonu destekli atış kontrol sistemi ile hassas vuruş
Kısa dönüş süresi
Dahili silah yuvası ve supercruise kabiliyeti
14 metre kanat açıklığına sahip KAAN, 21 metre uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğinde.
KAAN'ın azami hızı ise 1,8 Mach (40.000 ft) olarak açıklandı.