Doğanın sesini dinlemenin insanları rahatlattığı, stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olduğu ve üretkenliği artırdığı biliniyor.
Ancak doğanın sahibi olan hayvanlardan bazılarının sesleri o kadar da huzur verici olmayabiliyor.
Öyle ki, işitme duyumuzda kalıcı hasara neden olabilecek seviyelere ulaşıyor.
Peki bu gürültücü hayvanlar hangileri?
10. Aslan - 110 desibel (db)
Aslanlar 110 db'ye kadar kükreyebilir. Kükremeleri ise 5 mil (8 kilometre) boyunca seyahat edebilir. Aslanlar bu kükremeyi kendi bölgelerini belirlemek ve rakip erkekleri korkutup kaçırmak için yaparlar.
9. Sırtlan - 112db
Sırtlanların aslanları bile öldürdükleri bilinmektedir. Güçleri sayılarında ve azimlerinde yatar. Asla pes etmezler. Sürü halinde avlanmak çok fazla iletişim gerektirir ve sırtlanların iyi bir ses dağarcığı vardır. Tehdit edildiklerinde kıkırdayabilir ve avlanırken 112 db kadar yüksek sesler çıkarabilirler.
8. Gri Kurt - 115db
Ulumalarıyla bilinen en ünlü hayvanlardan biri gri kurttur. Kurtlar sürü hayvanlarıdır ve sürü içinde iletişim kurmak için ulurlar. Ulumaları 90 db ila 115 db arasında olabilir ve doğru koşullar altında olağanüstü bir alana yayılabilir. Sürüyü bir araya getirmek, bölge belirlemek ya da birbirleriyle iletişim kurmak için ulurlar.
7. Fil - 117db
Filler son derece zekidir ve iletişim için birçok ses kullanırlar. En ünlüsü heyecanlı, sıkıntılı ya da kızgın olduklarında çıkardıkları trompet sesidir. Bu gürleyen seslerin frekansı insanların duyabileceği aralığın altındadır ancak ses şiddeti 117 db civarındadır.
6. Uluyan Maymunlar - 128db
Adından da anlaşılacağı gibi uluyan maymunlar ulurlar. Çok sosyal hayvanlar olan bu maymunlar, büyük gruplar halinde yaşarlar ve birbirleriyle iletişim kurmak için çeşitli seslere sahiptirler. Ulumaları 128 db'ye kadar ulaşabildiği için en gürültülü kara hayvanı olarak da bilinirler.
5. Kakapo - 132db
Kakapolar papağan ailesine aittir ve en gürültülü kuşlardır. Çiftleşme çağrıları 132 db'ye kadar ulaşabilir. Patlama sesi, göğüs hava kesesi kullanılarak çıkarılır. Ayrıca tiz metalik çağrılar da yaparlar. Uçamazlar, gececidirler ve en ağır papağanlar olgunlukta 2-4 kg ağırlığındadır. En fazla 90 yıl yaşayabilirler.
4. Yeşil Ağustos Böceği - 135db
Ağustos böcekleri en gürültülü böceklerdir. Eşlerini çekmek için şarkı söylerler ve sesleri 135 db'yi aşabilir.
3. Bulldog Yarasa - 140db
Yarasalar, ekolokasyon olarak bilinen yöntemle yönlerini bulmak için sesi kullanırlar. Bulldog yarasaları, yarasalar arasında en yüksek sesleri üretir ve 140 db seviyesine ulaşabilir.
2. Kaplan Tabanca Karidesi: 200db
Kaplan tabanca karidesi, eşsiz ve ilginç bir hayvandır. Akdeniz'de bulunan bu karidesler, çok yüksek hızlarda su püskürten bir pençeye sahiptir. Bu hız o kadar yüksektir ki bir hava kabarcığı oluşturur. Kabarcık patladığında, 2 metre menzilindeki herhangi bir balığı öldüren bir şok dalgası yaratır. Ayrıca silah sesinden daha yüksek olan yaklaşık 200 db'lik bir ses yaratır. Baloncuğun patlaması aynı zamanda merkezinde güneşinki kadar yüksek sıcaklıklar yaratır ve bu da bu karides tabancasını her ateşlediğinde bir ışık parlamasına neden olur.
1. Balinalar - 230db
Dünyadaki en büyük hayvan olan mavi balina, 188 db'ye kadar ulaşan yüksek ıslık sesleri çıkarabilir. Bu sesler su altında 500 mil kadar yol kat edebilir. Ancak en gürültülü olanı ispermeçet balinasıdır. Bu balina 230 db'ye kadar ulaşabilen bir dizi tıklama sesi çıkarır ve bu da onu dünyanın en gürültülü hayvanı yapar.