20. Kazandibi
Osmanlı dönemine dayanan kazandibi, pişirildiği tavanın yanmış tabanına atıfta bulunarak yanık dipli muhallebi olarak tercüme edilebilecek bir Türkiye tatlısıdır. Tatlı, tereyağı, süt, pirinç unu, şeker, nişasta ve vanilya, gülsuyu veya öğütülmüş sakız sakızı gibi tatlandırıcılardan oluşur.
19. Hotteok
Hotteok, genellikle tarçın, kahverengi şeker ve yer fıstığı ve ceviz gibi kuruyemişlerle dolu popüler bir Kore krepidir. Özellikle hava soğuk olduğunda, çok sayıda Kore sokak standında genellikle sokak yemeği olarak satılır.
18. Gaziantep baklavası
Antik Anadolu kenti Antep, dünyanın en iyi antep fıstığının ve Antep baklavasının anavatanı olmasıyla Türkiye'nin gastronomi başkentidir. Aslen bir Osmanlı mirası olan baklava, 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı padişahlarının en önemli kraliyet konutu olan Topkapı Sarayı'ndaki pasta şeflerinin en büyük kreasyonlarından biri olarak kabul ediliyor.
17. Fıstıklı Zerde
Fıstıklı Zerde olarak bilinen safranlı sütlaç, bir zamanlar sadece özel günlerde servis edilen eski bir İran tatlısıdır. Pirinç suda pişirilir ve daha sonra safran ve şekerle zenginleştirilirken, yaygın eklemeler arasında şeritli fındık ve kakule ve tarçın gibi baharatlar bulunur.
16. Frozen Custard (Dondurulmuş muhallebi)
Dondurulmuş muhallebi, dünyanın her yerinden daha fazla satıldığı "Dünyanın Muhallebi Başkenti" Milwaukee, Wisconsin'den geliyor. Yumurta, krema ve şekerle yapılan bir gurme dondurma ikramıdır ve popüler bir karnaval ikramı olduğu zaman New York, Coney Island'dan çıkmıştır.
15. Sorbe
Sorbe, mango, çikolata, peynir, hindistan cevizi gibi malzemelerle tatlandırılmış popüler bir Filipinli dondurmadır. Geleneksel olarak carabao sütünden üretilir ve şeker külahları üzerinde küçük kaşıklarla servis edilir.
14. Kladdkaka
En popüler İsveç tatlılarından biri, kladdkaka olarak bilinen çikolatalı bir pastadır. Bu klasik İsveç kreasyonu yumurta, kakao (veya çikolata), tereyağı, şeker ve unu yoğun ve lezzetli bir tatlıda birleştirir. Pişirme sırasında, dış katman ince, çıtır çıtır bir kaplamaya dönüşürken, pastanın ortası daima nemli kalmalıdır.
13. Medovik
Medovik, ince krema tabakaları ile kaplanmış, balla doldurulmuş, neredeyse bisküvi benzeri süngerlerden oluşan popüler bir Rus bal pastasıdır. Pastanın çok sayıda çeşidi olmasına rağmen, muhallebi genellikle çırpılmış krema veya çeşitli yoğunlaştırılmış süt ve tereyağı kombinasyonları ile hazırlanır.
12. Kaiserschmarrn
İmparatorun yemeği olarak da bilinen bu Viyana tatlısı, pofuduk, hafif karamelize edilmiş, çırpılmış gözleme olarak tanımlanabilir. Efsaneye göre kaiserschmarrn, adını aldığı Kaiser I. Franz Joseph'in en sevdiği tatlıydı.
11. Sernik
Sernik, eski Hıristiyan ve Yahudi geleneklerinden gelen Polonya'dan bir peynirli kek. Yumurta, şeker ve yüzlerce yıldır tatlılarda kullanılan bir tür lor peyniri olan twaróg ile yapılır. Sernik'in 17. yüzyılda, Kral Jan III Sobieski'nin Viyana Savaşı'nda Türklere karşı kazandığı zaferden sonra tarifi beraberinde getirmesiyle ortaya çıktığına inanılıyor.
10. Çikolatalı sufle
Çikolatalı sufle, bitter çikolatayı kremalı yumurta sarısı bazı ve kabarık yumurta akı ile birleştiren bir Fransız tatlısıdır.
9. Maraş dondurması
Dondurmanın Maraş şehrinden geldiğine inanılır - bu nedenle adı - ve onu diğer çeşitlerden gerçekten ayıran şey, erimeye karşı direnci ve özellikle yoğun, çiğnenebilir dokusudur. Bu nitelikler, temel süt ve şeker karışımına iki koyulaştırıcı madde eklenerek sağlanır: Sakız reçinesi olarak da bilinen Arap sakızı ve eski mor orkidenin kökünden yapılan bir tür un olan salep.
8. Krem Brüle
Bu geleneksel yumurta muhallebi tatlısı, sert, yanmış, şekerleme kabuğu ile yumurta sarısı, krema, şeker ve vanilyadan oluşur. Kombinasyon pişirilir, kalıplara aktarılır, benmari usulü haşlanır ve ardından iyice soğutulur. Soğutulmuş muhallebi tipik olarak geniş, düz tabaklara konur ve daha sonra pürmüz ile karamelize edilen kahverengi şekerle kaplanır.
7. Tiramisu
Mascarpone kreması ile kaplanmış kahveye batırılmış kedi parmaklarından oluşan bu tatlı, İtalyan tatlıları arasında ikonik bir konuma sahiptir. Adı, kelimenin tam anlamıyla beni al anlamına gelen ve şeker, likör ve kahvenin canlandırıcı etkilerine atıfta bulunan İtalyanca bir ifade olan tirami sù ifadesinden kaynaklanmaktadır.
6. Queso helado
Queso helado, dondurmaya çok benzeyen bir Peru tatlısıdır ve Arequipa'dan gelmektedir. Genellikle tam yağlı süt, buharlaştırılmış süt, tarçın, karanfil, kurutulmuş hindistan cevizi, şeker ve yumurta sarısının bir kombinasyonu ile yapılır. Her iki süt türü de tarçın, karanfil, hindistan cevizi ve şekerle kaynatılır.
5. Pulut durian
Pulut durian, Malezya, Tayland ve Singapur'da popüler olan geleneksel bir Asya tatlısıdır. Genellikle durian eti, yapışkan pirinç, hindistan cevizi sütü, tuz, şeker ve pandan yapraklarının bir kombinasyonu ile yapılır. Yapışkan pirinç, tuzla tatlandırılır ve bitene kadar buharda pişirilir.
4. Pavê
Pavé, tiramisu'ya benzeyen ve pişirilmesi gerekmeyen popüler bir Brezilya tatlısıdır. Bu katmanlı kek, ladyfinger bisküvi, krema, yumurta, yoğunlaştırılmış süt ve çikolata kombinasyonundan oluşur. Her evin kendi çeşidine sahip olduğu Brezilya'da geleneksel bir tatlıdır.
3. Bombocado
Bombocado, rendelenmiş parmesan, rendelenmiş hindistan cevizi, un, süt, tereyağı, yumurta ve şekerden yapılan bir Brezilya tatlısıdır. Karışım pişirilir, soğutulur ve ardından dilimler halinde kesilir. Bu tatlı genellikle Bağımsızlık Günü için hazırlanır ve yanında bir parça krem şanti ve bir fincan Brezilya kahvesi ile servis edilmesi önerilir.
2. Bastani sonnati
Bastani sonnati, 20. yüzyılın başında Tahran'daki ilk dondurma satıcısı Akbar Mashti tarafından icat edilen, safranla doldurulmuş bir İran dondurmasıdır. Bu dondurulmuş ikram, kremsi bir süt veya krema karışımı, dondurulmuş muhallebi ve dilimlenmiş antep fıstığı ile yapılır.
1. Tinginys
Tembel adam olarak tercüme edilen bu basit, pişmeyen tatlı, otantik bir Litvanya lezzeti olarak kabul ediliyor. Ufalanmış kurabiye, kakao, yoğunlaştırılmış süt, tereyağı ve şeker karışımı ile hazırlanır, istenilen şekle getirilir ve soğumaya bırakılır.