Dünyanın en soğuk yeri kadar dünyanın en sıcak yeri de merak edilen bir konudur. Dünyanın en sıcak şehri, insanların sıcaktan muzdarip olduğu bir coğrafyadır. Dünyada kaydedilmiş en yüksek sıcaklık da çeşitli araştırma konularına ilham olmuştur. Dünyanın en sıcak ülkeleri hangileri? Dünyada en yüksek sıcaklık nerede görülür gibi merak edilen soruları sizler için araştırdık.
Death Valley (Türkçe: Ölüm Vadisi), ABD'nin Güney Kaliforniya bölgesinde yer alan bir çöl vadisidir. Mojave Çölü'nün bir parçasıdır. Kuzey Amerika'daki en alçak (-86 m), en kurak ve en sıcak yerdir.
Death Valley'in Badwater Havzası, deniz seviyesinin 86 metre altında kalarak Kuzey Amerika'nın en alçak noktasıdır. Bu nokta, Whitney Dağı'nın doğu yamacının 136.2 km güneydoğusunda kalır, Kıta ABD'sinin en yüksek yeri ise 4.421 metredir.
Dünyada dondurucu soğukların bulunduğu -60 dereceye kadar ulaşan yerler var. Ayrıca gezegenimizde 56 dereceyi gören aşırı sıcak bölgeler de bulunuyor. İşte, dünyanın en sıcak bölgesi Ölüm Vadisi...
Death Valley'de bir kasaba olan Furnace Creek bölgesinde, 10 Temmuz 1913 tarihinde ölçülen 56.7 °C 'lik sıcaklık, dünyada ölçülmüş en yüksek hava derecesi rekorunun sahibidir. Bazı çağdaş meteoroloji uzmanları, 1913 yılında ölçülen bu sıcaklığın tartışmalı olduğunu söylerken, bazıları da ölçümün hatalı olduğuna inanmaktadırlar. 7 Temmuz 1931 yılında Tunus'ta yapılan 55.0 °C 'lik ölçüme de, yine güvenilir olmadığı gerekçesiyle karşı çıkılmaktadır. Tüm bunlara rağmen, uzmanlara göre şu ana kadar en güvenilir araçlarla ölçülen en yüksek sıcaklık, 16 Ağustos 2020 tarihinde yine ABD'deki Ölüm Vadisi'nde 54,4 °C olarak kaydedilmiştir.
56,7 DERECEYİ GÖRÜYOR
Dünyanın en sıcak bölgesi, ABD' de yer alan Ölüm Vadisi'dir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı 10 Temmuz 1913'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi'nde 56,7 derece olarak kaydedildi.
Etrafı yüksek dağlarla çevirili olan bu bölge, dar ve uzun bir havzadan oluşuyor. Ölüm Vadisi güneş ışınlarının etkisiyle ısınarak yüzeylerden yayılan termal sıcaklığı, uzaya yayamadan vadi içine hapseder.
BÖLGEDE YAŞAYAN BİR KABİLE VAR OLDUĞU SÖYLENİYOR
Ölüm Vadisi tarih boyunca pek çok Kızılderili kabilesine ev sahipliği yapmıştır. Halen en az 1.000 yıldır vadide bulunan Timbisha kabilesi bölgede yaşamını sürdürdüğü söyleniyor.
KAYALAR KENDİ KENDİNE HAREKET EDİYOR
Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Ölüm Vadisi'nde bulunan kayaların kendi kendine hareket etmesi ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Metrelerce ilerleyen kayalar arkalarında iz bırakıyor. Bilim insanları herhangi bir eğim olmamasına rağmen santim santim hareket ederek yılda yüzlerce metre ilerleyen bu kayaların ilerleyişini hava koşullarına ve rüzgara bağlıyor.
ADINI TRAJİK BİR OLAYDAN ALIR
Ölüm Vadisi adını trajik bir olaydan alıyor. 1849 yılında California'da altının keşfedilmesinden sonra insanlar altın aramak için yazın kavurucu sıcağında vadiye gidiyor ve açlık, susuzluk, tedbirsizlik gibi nedenlerden hayatlarını kaybediyorlar. Efsaneye göre, hayatta kalanlar vadiden ayrılırken grup içindeki bir kadın "Hoşça kal Ölüm Vadisi" diyor ve vadi bugünki ismini alıyor.
BİNLERCE KİLOMETREDEN OLUŞUYOR
Ölüm Vadisi'nin etrafında ise herhangi bir şey bulunmuyor ve binlerce kilometrelik bir yoldan oluşuyor. Ölüm Vadisi'nden arabayla geçirilirken benzinin bitmemesi oldukça önemli bir unsur.
Kaynak: Habertürk