Dünyanın Yedi Harikası, özellikle antik çağlarda dünya çapında büyük öneme sahip olduğu düşünülen yapay ve doğal güzelliklerdi.
Yedi sayısı, o dönemde bilinen beş gezegen, güneş ve ayın toplamı olduğu için Yunanlar tarafından bereketi ve mükemmeliyeti ifade ediyordu.
Bu nedenle benzer listeler hep yedi sayısı baz alınarak oluşturuluyordu.
Peki antik çağda belki de milyonlarca insanın büyülenerek izlediği, şimdilerde ise 'Dünyanın Yedi Harikası' olarak adlandırılan eserler o zamanlarda nasıl görünüyordu?
Büyük Giza Piramidi hariç, savaşlar, medeniyetlerin gerilemesi ve doğal afetler gibi çeşitli faktörler bu yapıların zaman içinde kaybolmasına neden oldu.
Midjourney görüntü oluşturucusunu kullanan yapay zeka, Dünyanın Yedi Harikası'nı günümüzün sanal dünyasında başarıyla yeniden yarattı.
Yapay zeka tarafından yeniden oluşturulan Dünyanın Yedi Harikası, bin yıllarca önce yaptığı gibi görenleri ilk bakışta büyüledi.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI GEÇMİŞTE BÖYLE GÖRÜNÜYORDU
1. Büyük Giza Piramidi
2. Babil'in Asma Bahçeleri
Karmaşık teraslar, çarpıcı su öğeleri ve yüzen bitkiler içerdiği söylenen Babil'in Asma Bahçeleri'nin MÖ 600 yıllarında var olduğu düşünülüyor. Efsaneye göre bu bahçeler, Irak'ta bugünkü Bağdat'ın güneyinde yer almaktaydı.
3. Efes'teki Artemis Tapınağı
İffet, avcılık, vahşi hayvanlar, ormanlar ve bereket tanrıçası Artemis'e adanan bu tapınak, inşa edildiği zamandan bu yana, farklı dönemlerde üç kez inşa edilip yıkıldı.
M.Ö. 550 yılında Lidya hükümdarı Kroisos tarafından inşa ettirildiği düşünülen ve günümüze sadece kalıntıları ulaşan tapınak, Selçuk/İzmir'de yer alıyor.
4. Olympia'daki Zeus Heykeli
Yunan tanrısı Zeus'un devasa büyüklükteki altın ve fildişi heykeli, bir zamanlar Yunanistan'ın Olympia kentindeki bir tapınağı süslüyordu. On birinci yüzyıl Bizans tarihçisi Georgios Kedrenos, heykelin İstanbul'a götürüldüğünü ve burada MS 475 yılında Lausus Sarayı'nda çıkan büyük yangında yok olduğunu düşünüyor.
5. Halikarnas Mozolesi
Karya'nın hükümdarı Mausolos için MÖ 350 yılında bir mezar olarak Bodrum'da inşa edilen bu yapı o kadar dikkat çekiciydi ki, günümüzde önemli cenaze anıtları için yaygın olarak kullanılan “mozole” teriminin ortaya çıkmasına neden oldu.
Ancak anıt mezar, on ikinci ve on beşinci yüzyıllar arasında meydana gelen bir dizi deprem nedeniyle yıkıldı. Günümüze ise sadece kalıntıları ulaştı.
6. Rodos Heykeli
Yunan güneş tanrısı Helios'u tasvir eden yüz metrelik ünlü heykel, Yunan adası Rodos'un limanını süsleyen etkileyici bir mühendislik harikasıydı. M.Ö. 226 yılında meydana gelen bir deprem, elli dört yıl boyunca ayakta duran devasa heykelin yıkılmasına neden oldu.
7. İskenderiye Deniz Feneri
Fener, antik Mısır'ın İskenderiye limanındaki Pharos adasında yaklaşık üç yüz elli metre yükseklikte duruyordu. Ancak, MS 965 ve 1323 yılları arasında meydana gelen üç depremin ardından, deniz feneri yavaş yavaş tarihin tozlu sayfalarına karıştı.