1) Baklagiller
Lif ve protein yönünden oldukça yüksek olan baklagiller bize oldukça fayda sağlıyor. Ancak aynı zamanda onları sindirilmesi zor hale getiriyor. Baklagillerde vücudumuzun absorbe edemeyeceği lifle dolu olduğu için sindirim sistemimizdeki bakteriler onları sindirirken gaz ve şişkinlik ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bundan kaçınmak için baklagilleri pirinç ya da kinoa gibi tam tahıllı gıdalarla tüketebilirsiniz.
2) Tahıllar
Çavdar ve buğday gibi tahıllar fruktan içerdiği için pek çok kişi için sindirilmesi zor olabiliyor. Karbonhidrat sindirilemediğinde sindirim sistemindeki bakteriler tarafından fermente edildiği için gaz ve şişkinliğe sebep oluyor.
3) Alkol
Tıpkı yüksek sodyumlu yiyecekler gibi alkolde vücutta şişkinlik yapıyor. Alkol aynı zamanda kabızlığı da tetiklediği için yine bizde şişkinlik yaratıyor.
4) Karpuz
Yaz aylarının gelişi pek çoğumuz için karpuz, peynir ve ekmekle tüm günü geçirmek olsa da aslında karpuzda yüksek miktarda früktoz yani meyve şekeri olduğu için çok fazla tüketildiğinde şişkinlik yaratabiliyor.
5) Soğan
Şaşırtıcı bir şekilde, soğanda da karbonhidrat bulunuyor. Aslında soğanda tahıllarda yer alan aynı karbonhidrat yani fruktan bulunuyor. Fruktan sindirimi zor olduğu kadar, bağırsakta daha fazla suyun birikmesine neden oluyor. Bunun sonucunda şişkinlik yaratıyor.
6) Elma
Elma da gaz ve şişkinlik yapabilecek 3 şey bulunuyor. Bunlar lif, früktoz ve sorbitol… Doğal şekerler olan fruktoz ve sorbitol gıdalarda genellikle suni tatlandırıcı olarak da kullanılıyor ve pek çok kişi bunlara tolerans gösteremiyor. Sorbitol içeren diğer meyveler, şeftali, armut ve erik.
7) Kahve
Kahve asidik olduğu için hassas mideler için kötü sonuçlar doğurabiliyor. Eğer laktoz hassasiyetiniz varsa ve kahvenize süt ekliyorsanız o zaman daha fazla şişkinlik yapması muhtemel.
8) Sodyum yönünden yüksek gıdalar
Çoğunlukla alışkanlıklarımız nedeniyle günlük önerilen tuz miktarından fazlasını tüketiyoruz. Bedenimiz de çok fazla tükettiğimizde suyu tutmak için doğal bir reaksiyon gösteriyor ve vücudumuz suyu tuttuğunda biz bunu şişkinlik olarak hissediyoruz. Sağlıklı insanların günlük 2.300 mg tuz alması gerekiyor. Şeker ve yüksek tansiyon gibi problemleri olup 50 yaşın üstünde olanlaraysa 1,500 mg tuz seviyesini geçmemesi öneriliyor. Özellikle işlemiş ve paketli gıdalarda çok fazla oranlarda tuz bulunuyor.
9) Şekersiz sakızlar
Tıpkı suni tatlandırıcıların etki ettiği gibi şekersiz sakızlar da tatlandırıcı içerdiği için gaz ve şişkinliğe sebep oluyor. Genel olarak sakız çiğnemek de mideye çok fazla hava doldurduğu için mide için iyi olmuyor.
10) Gazlı içecekler
11) Yoğurt
Yoğurt tükettiğinizde probiyotik içerdiği için midenize yardımcı olabilir… Ancak şeker yönünden yüksek meyveli yoğurtlar tükettiğinizde bu gaz ve şişkinliğe sebep olabilir.
12) Süt ürünleri
Süt ve peynir gibi süt ürünleri sindirim problemlerine yol açabilir. Özellikle de laktoz hassasiyetiniz varsa… Ancak neyse ki soya ve badem sütü gibi laktoz intoleransı olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği süt ürünleri alternatifleri bulunuyor.
13) Patlamış mısır
14) Suni tatlandırıcılar
Kaynak: listelist.com