1 Ocak 2016 yılından beri yeni tip sürücü belgeleri kullanılmakta. Bu tarihten önce düzenlenen eski ehliyetlerin kullanım sürecinin sonuna yaklaşıldı. Verilen süre içerisinde ehliyetini yenilemeyenler, geçersiz ehliyete sahip olacak ve zorunlu ceza ödemek durumunda kalacaklar. İşte ehliyet yenileme hakkında bilinmesi gerekenler...
Eski ehliyetlerin kullanım süresi bu yıl sona erecek. Belirlenen tarihe kadar yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak.
EHLİYET YENİLEME SON GÜN NE ZAMAN?
1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresi için son gün 31 Aralık 2022.
SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVUSU NASIL ALINIR?
Ehliyet yenileme için randevular internet üzerinden, Alo 199 Çağrı merkezinden, mobil uygulamadan ya da ’nvi.gov.tr’den oluşturulabiliyor.
EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?
Eski tip ehliyetini yenisi ile değiştirme işlemi için 15 TL, yeni tip sürücü belgesini yenileyenleriin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret ise 345 TL.
EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?
Ehliyetinizi yenilemek için gereken belgeler şu şekildedir;
Kimlik Belgesi
Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)
EHLİYET YENİLEME İŞLEMLERİ
Randevu oluşturulduktan sonra sürücü belgesini yenileme işlemi gerekli evraklarla birlikte nüfus müdürlüklerinden tamamlanıyor.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor.
Başvuruda bulunan kişilerin sürücü belgeleri ellerine ulaşana kadar geçen süreçte nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile başvuru sahipleri araçlarını kullanabiliyor.