Arkeologların yaptığı kazılarda kavanozlar içinde hala yenilebilen bal bulması aslında balın yıllara, yüzyıllara dayanıklı olduğunun en büyük kanıtı.
Ancak evdeki balın zamanla kristalleştiğinden yani donarak şekerlendiğinden şikayet edenleri şöyle rahatlatalım: Bal kristalleşse de yenilebilirliğinden bir şey kaybetmez. Zira onun da çok kolay bir çözümü var: 45 derece ısıdan daha az ısıda, benmari usulü (bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterli. Sonra da afiyetle yemeye devam edebilirsiniz.
TUZ
İster yemeklerde kullandığınız, sofraya koyduğunuz tuz; ister koşer tuz ister deniz tuzu olsun bunların her biri asla bozulmama özelliğine sahip. Yani aldığınız gün ne kadar tazeyse son kaşığını kullandığınız gün de aynı tazelikte olacak kendisi.
ŞEKER
Esmer ya da beyaz şeker veya pudra şekeri... Şekerin tüm türleri bozulmadan yıllarca muhafaza edilmeye müsaittir. Hava almayan plastik poşetlerde muhafaza edebilirsiniz şekeri.
Çünkü şeker de bozulmayan gıdalardan. Zira şeker bakteri üremesini desteklemeyen bir yapıya sahip. Ama yine de uyarımızı yapalım: Nemin şekerle buluşmamasını sağlamak ve böceklenmemesi için onu mutlaka hava almayan bir kapta saklamalısınız.
PİRİNÇ
Böceklenme, rutubet ve toza karşı bez torbalarda ya da ağzı sıkı sıkı kapalı kavanozlarda saklanan pirinç de ilk aldığınız gün kadar taze kalabiliyor. Pilav sevenler buna çok seviniyor.
MISIR NİŞASTASI
Mutfakta, çok uzun süredir varlığını bile unuttuğunuz bir paket mısır nişastası buldunuz. Çok da ihtiyacınız var ama bozulmuştur diye çöpe attınız. Zira nişastayı kuru, serin bir yerde saklamışsanız ve ağzı sıkı sıkıya kapalıysa hiçbir şey olmaz.
FASULYE
Pişmiş fasulyeden bahsetmiyoruz elbette. Ama pişirilmemiş fasulyeyi sonsuza kadar evde saklayabilirsiniz. Tabii pişirmeye karar verdiğinizde normalden daha uzun sürede yumuşayacaktır ama besleyici değerini kaybetmeyecektir.
Bir de konserve fasulyeler var. Onları belki hayatınızın sonuna kadar saklayamazsınız ama konserve fasulyelerin de raf ömrü 30 yıldan fazla. Tabii hiç açılmamış olma şartıyla...
HAZIR KAHVE
Buzdolabında bekletilen kahve tüm tadını kaybedeceği ve hatta buzdolabındaki tüm diğer kokuları içine çekeceği için orada saklamanızı tavsiye etmiyoruz ancak bu durum daha çok çekirdek kahveler için geçerli, onu da hatırlatmadan geçmiyoruz.
Eğer marketten hazır aldığınız kahveleri daha uzun süre taze olarak saklamak istiyorsanız buzdolabınıza değil de derin dondurucunuza koyabilirsiniz.
BEYAZ SİRKE
Özellikle temizlikte en büyük yardımcımız olan süper kahraman yürekli beyaz sirke mutfakta da salata soslarında ve marinasyonlarda harika işler çıkarıyor.
Kaynak: Yemek.com