Türk pop şarkıcısı, besteci ve söz yazarı olan Kayahan doğum gününde anılıyor. Hayatı boyunca üç kırkbeşlik, bir uzunçalar, 13 kaset ve CD, bir tekli yayımladı. İlk olarak Nilüfer’e verdiği şarkılarla ismini duyurmaya başladı. Nilüfer’in de yorumladığı “Geceler”, “Kar Taneleri”, “Esmer Günler” gibi şarkılar klasik hâline geldi. Peki, Türk müziğinin efsane isimlerinden Kayahan kimdir? İşte Kayahan hakkında merak edilenler...
Kayahan Açar, 29 Mart 1949 yılında İzmir'de doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını Ankara'da geçirdi. Daha sonra İstanbul'a yerleşti. İstanbul'dan sonra uzun süre Balıkesir-Gömeç'teki İnta Sevgi Köyü'nde Geceler Caddesi ve Mavilim Caddesi'nin kesiştiği Hülyam Çıkmazı'nda yaşadı. Bu köydeki bütün cadde ve sokaklar, Kayahan'ın şarkılarının isimlerinden oluşmaktadır.
Şimdiye kadar üç kırkbeşlik, bir uzunçalar (longplay), onbir kaset ve CD'si müzik arşivlerindeki yerini aldı. İlk olarak Nilüfer'e verdiği güzel şarkılarla ismini duyurmaya başladı. Nilüfer'in de yorumladığı "Geceler", "Kar Taneleri", "Esmer Günler" gibi şarkılar klasik haline geldi.
ÇOCUKLUĞU VE GENÇLİK YILLARI
Kayahan, 29 Mart 1949’da, İzmir’de Firuzan Hanım ve Albay Süleyman Bey’in oğlu olarak dünyaya geldi. Notalara, müziğe düşkün bir çocuk olarak büyüdü…
İlk ve ortaokulu, sanat, bilim, sağlık ve siyaset gibi alanlarda ün yapmış birçok ismin mezun olduğu Fevzi Çakmak İlk ve Ortaokulu’nda okudu; 1959’da mezun olmuştu. Bu okulun binası, 1890’da, Sarıkamış ilçesinde, Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırıldı. Rus Subayları için 1900’lü yılların başından sonra orduevi olarak kullanılan bina, Ruslar bu bölgeyi terk ettikten sonra, 1926’da Kız Merkez Ortaokulu; kısa bir süre sonra da Fevzi Çakmak İlk ve Ortaokulu olarak hizmete başladı.
Bu okulda bir arada bulunduğu arkadaşları, öğretmenleri, belki de okulun havası, onun da sanatçı yönünü ortaya çıkarmıştı.
İLK EVLİLİĞİ
Kayahan ve Nur Hanım, 8 Mart 1973’te, 18 yıl sürecek bir evliliğe imza attı. 15 Kasım 1991’de boşanan çiftin, 15 Mayıs 1974’te Beste adını verdikleri bir kızları oldu.
İstanbul’da yaşıyorlardı; ama onu burada tutan tek sebep, kızının eğitimiydi
MÜZİK SERÜVENİ
"Kar Taneleri", "Yağmur", "Acıkmışım Sevgine", "Alınma Ağlıyorsam", "Geceler", "Hep Karanlık", "Esmer Günler", "Seni Seviyorum", "Mor Menekşe", "Sokak Kedisi", "Yoksun Sen" gibi şarkıların bazılarını 1988 yılında yayınlanan Benim Şarkılarım ve 1990'da yayınlanan Benim Şarkılarım 2 albümlerinde tekrar yorumlamıştır.
Eurovision merakı devam eden Kayahan, 1988 Eurovision elemelerine genç müzisyenlerden oluşan "3. Nesil" adlı bir grupla katıldı. Bu grupta uzun yıllar beraber çalışacağı İskender Paydaş'ın yanı sıra Mirkelam da vardı. Bu deneme başarısız olsa da Kayahan ve 3. Nesil şansını 1989'da da denedi.
Bu sefer grupta Paydaş ve Mirkelam'ın yanında Cenk Eroğlu ve Hakan Kurşun, geri vokalde ise Demet Sağıroğlu vardı. Elemelerde söyledikleri "Ve Melankoli" az farklı ikinci olup Eurovision'a katılamasa da büyük sükse yaptı.
1990'da ise Kayahan, İskender Paydaş, Demet ve Aydın Karabulut ile beraber "Gözlerinin Hapsindeyim" şarkısı ile elemerde birinci oldu.
Zagreb'de düzenlenen 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 21 puan alan Kayahan 17. oldu.
1991'de çıkarttığı Yemin Ettim adlı albümüyle satış rekoru kıran Kayahan, "Yolu sevgiden geçen herkesle bir gün bir yerde buluşuruz" sloganıyla tanındı. Bundan 1 yıl sonra "Odalarda Işıksızım" albümünü çıkardı.
Çıkış parçası "Ben Anadolu Çocuğuyum" da kültürel erozyon karşısındaki tepkisini dile getirdi. "Allah'ım Neydi Günahım" ise pek çok sanatçı tarafından icra edilerek büyük başarı sağladı.
Kayahan, ertesi yıl Emrin Olur adlı çalışmasını çıkardı. Albümün mutfağında önceki çalışmalarındaki isimler yer almakla birlikte düzenlemeleri Tamer Çıray ve kendisi yaptı. Bu albümde yer alan "Şampiyon" şarkısı aynı yıl Kayahan'ın tuttuğı takım olan Galatasaray'ın şampiyonluğu için yeniden yorumlandı ve "Cimbom Şampiyon" adıyla single olarak yayınlandı.
HASTALIKLA 25 YILLIK MÜCADELE!
İlk kez 1990 yılında yumuşak doku kanserine yakalanan Kayahan, 2005 yılında 2. kez aynı kansere yakalandı, 2014 yılında 3. kez rahatsızlığı tekrar eden Kayahan, kanser tedavisi görmekteydi.
"6 AY ÖMRÜM KALMIŞTI"
Kanser teşhisiyle 1990 yılında karşılaştığında "Yemin Ettim" şarkısını yazdığını belirterek, "Yaşanacak günümüz varmış. Ölüm bir ceza değildir, ben öyle düşünüyorum. Devlet hastanesine gittim, Çapa'da tedavi oldum. Söylediklerine göre 6 ay ömrüm kalmıştı. Şu anda onların verdiği sürenin üstünden 21 sene geçti. 10 sene önce tekrar etti, yine tedavi gördüm." demişti.
KANSERE YENİK DÜŞTÜ!
Bir süredir hastanede tedavi gören Kayahan, hastalığının ilerlemesi sonucunda oluşan solunum yetmezliği ve bununla beraber gelişen 2 kere yendiği fakat tekrar nükseden yumuşak doku kanserine yenik düşerek hayatını kaybetti.
Hastalığından sonra 25 yıl daha yaşayan Kayahan, 2015 yılında vefat etmiştir.
Cenazesi Teşvikiye Camii'nden kaldırılarak vasiyetince Kanlıca, Beykoz'daki Kanlıca Mezarlığı'ndaki aile mezarlığına defnedildi.
ŞARKILARDAN İSİMLERE KADAR HERŞEY "13"
15 yıl önce ulusal bir gazeteye verdiği röportajında, sanatçı müzik yaşantısındaki kariyer basamaklarını çıkmasında 13 rakamının etkisini ikinci kızı Aslı Gönül’ün isminden albümdeki şarkıların sıralamasına kadar önem teşkil ettiğini dile getiriyor.
Kayahan’nın 2000 yılında verdiği röportajında 13 rakamına karşı olan takıntısının nasıl tutkuya dönüştüğünü şu sözlerle anlattığı görüldü: “Herkesin bir anormal tarafı vardır. Yıllarca 13 numaralı evi kiralayamazdım... Ajandalardaki 13'ü yırtardım. Bir yarışmada Türkiye'de ilk 13'e kaldım ve birinci oldum. Sonra her şeyi 13'e tamamlamaya başladım. İkinci kızım doğduğunda yani şuanda Gönül'e ikinci ismini arıyoruz, 13'e tamamlamak için harfleri.
Çok seviyorum 13'ü, 1986 senesinden beri. Gönül Acar dokuz ediyor. Başına dört harfli bir isim eklemek gerekiyor. Gönül Sayfam'ın minutajı 4.13'tür A yüzü. 16.13'tür B yüzü.”
ALLAHIM NEYDİ GÜNAHIM
Kendi açısından da bizim açımızdan da enfes bir yolculuktu kuşkusuz onunki. 90’ları yaşamış herkes, onun şarkılarıyla büyüdü.
Kayahan, Ocak 1995’te “Benim Penceremden” albümü ile bir kez daha onu dinleyen kulakların pasını siliyordu. Bu albümün sloganı, “Sevenleri ayırmayın, sevenler ayrılmayın”dı.
Çıkış şarkısı olarak belirlediği “Ben Anadolu Çocuğuyum” ile kültürel erozyon karşısındaki tepkisini dile getiriyordu.
Bu albümde bir şarkı vardı ki, pek çok sanatçı tarafından yorumlandı ve büyük ses getirdi: “Allah’ım Neydi Günahım”. Şarkının samimiyeti miydi dinleyenleri çeken bilinmez, bu şarkı çok beğenilmişti.
CİMBOM ŞAMPİYON
Ertesi yıl Kayahan, “Emrin Olur” albümünü yine aynı isimlerle çalışarak piyasaya sürdü. Bu albüm de Kayahan’ın hayatında bir özel yer buldu. Albümdeki “Şampiyon” şarkısı taraftarı olduğu takım Galatasaray’ın şampiyonluğu için yeniden yorumladı ve Kayahan, “Cimbom Şampiyon” adlı bir single çıkardı.
GÖNÜL SAYFAM
“Gönül sayfamda canım açık seçik, senin adın yazıyor…” 26 Kasım 2000’de çıkardığı “Gönül Sayfam” albümünde böyle diyordu Kayahan. Hepimiz gönül sayfamıza ismini açık seçik kazıdığımız isimlere kaçamak bakışlar atarak söyledik bu şarkıyı…
Sonra “Sevdaya Mahsus”, “Söz Güzelim” gibi duygusal parçaları dinledik. Aynı albümde bir de 17 Ağustos depremi felaketi için yazdığı “17 Ağustos” vardı. Kızı Aslı Gönül’e yazdığı “Ninni” de huzur versin diye konmuş gibiydi.
Kayahan ucundan kıyısından yakalayıp milenyuma hızlı bir giriş yapmıştı.
NE OLDU CAN
Yine bir şarkısıyla öylesine çok seven kalbini ve asla unutamayışını anlatıyordu Kayahan; “Ne Oldu Can” diye soruyordu. 17 Aralık 2002’de albümüne de bu şarkının adını vermişti. “Ne Oldu Can”, “Bir Aşk Hikayesi”, “Onsuz Olmuyor”… hepsi buram buram aşk kokan, yıllarca dillerden düşmeyecek şarkılar oluverdiler.
Albümü satış rekorları kırmıştı. Her albümünün bir özelliği oluyordu; bir küçük mesajı. Bu albümünde de “Barış Manço” için yazdığı “Bugün Aslında Bayram” şarkısı ile müziğe, sanata ve sanatçıya sahip çıkmanın önemini vurguluyordu. Aslında bir de bayramlara. Bayram sabahlarına, çocuklara aktarılacaklara ayrı bir özenliydi. Kızı Aslı Gönül’e de bu şarkıyla Barış Amcasını tanıtmıştı.
Bu albümün vefası, taşıdığı samimiyet diğerlerinden daha çok hissedilmişti sanki. Kayahan, 2003’te Altın Kelebek Onur Ödülü’ne layık görüldü. “Ne Oldu Can” albümü de satış başarısıyla Müyap Ödülü aldı.
Kayahan, “Bizimkisi bir aşk hikayesi, siyah beyaz film gibi biraz…” diye her aşkın hayatımızı renklere boğduğunu hissettirirdi. Her cümlesinde tezatlığa yenik düşmüş bir umut, her notasında bin neşe vardı.