1- Akdeniz Diyeti
Son iki yıldır popüler hale gelen Akdeniz diyetinin çıkışı İtalya, İspanya ve Portekiz'in sağlıklı beslenme şekline dayanıyor. Haftada en az iki kez avokado yemek, zeytinyağı, fındık ve balık gibi sağlıklı yağlar tüketmek gerekiyor. Fasulye, meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve kepekli tahıllar ise bu diyetin olmazsa olmazları… Kırmızı etin haftada iki kez tüketimine izin veren Akdeniz diyeti, sınırlı oranda peynir alımını da öneriyor. Akdeniz diyeti doğru şekilde uygulandığında sağlıklı kilo verme kaçınılmaz oluyor.
2- Sodyum Diyeti
Yüksek tansiyondan koruyan ve kalp sağlığını desteklemek amacıyla oluşturulan bu diyet aynı zamanda kilo verme üzerine son derece başarılı. Sodyum diyetinde meyve, sebze, kepekli tahıllar ve az yağlı süt ürünleri tüketiliyor. Bu diyetin kesinlikle sağlığınız üzerinde olumlu katkıları bulunuyor. Özellikle yaşlı ve kalp damar hastalığı yaşayan bireylerde kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
3- Vegan Diyeti
Geleneksel vejetaryenlerin bir adım ötesine geçen veganlar, süt, yumurta ve bal dahil tüm hayvansal ürünlerden kaçınıyor. Birçoğu bu yaşam tarzını etik veya çevresel nedenlerle seçse de bazı insanlar bu diyeti sadece kilo vermek için uyguluyor. Bitkisel ürünlerden oluşan bu diyetle kilo vermek kolaylaşırken uzun vadede yapılmaması öneriliyor.
4- Aralıklı Oruç diyeti
Bu diyet şekline örnek verecek olursak örneğin haftanın 5 günü her istediğini yiyerek, kalan 2 günü çok düşük kalorili bir beslenmeyle (500 kalori gibi) devam ettiriyorsunuz. Toplam kalori tüketimini belli periyotlarda sınırlamak da kilo kaybına yol açıyor. Uzmanlar bu diyetin metabolizma hızınızı artırabileceğine ve diğer olumlu sağlık etkilerine sahip olabileceğine dair kanıtlar ortaya koyuyor ve aralıklı oruç tutan kişilerin, düzenli kalori diyeti yapanlarla aynı miktarda kilo verdiğini belirtiyor.
5- Hacimsel Diyet
En iyi diyetlerden biri olarak derecelendirilen hacimsel diyet, en az kaloriyle en fazla besin sağlayan diyet olarak karşımıza çıkıyor. Diyet yapanlar, besinlerini genellikle meyve, sebze, et suyu gibi ürünlerden alıyor. Burada esas olan enerjisi yüksek ancak kalori değeri düşük besinlere odaklanarak doyma hissini arttırmak oluyor.
6- Bitkisel Diyet
Bitkisel diyette klasik vejetaryen diyetinden farklı olarak arada tavuk eti ve yumurta tüketimi yapılıyor. Çoğu zaman bitkilerden elde edilen tüm yemekler kalori hesabı yapılmaksızın tüketiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken karbonhidrat ve yağın mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiği… Temel olarak sebzeler, meyveler, fasulye, fındık sığır eti, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri tüketimi baz alınıyor.
7- PESKETARYEN DİYET
Pesketaryen et yemeyen ancak sadece deniz ürünleri yiyenler olarak adlandırılıyor. Pesketaryen diyeti, balık ve diğer deniz ürünlerine yer vererek Omega-3’ün vücuda girmesine olanak tanıyor. Bu durum da sağlıklı bir beslenme şeklini beraberinde getiriyor. Aynı zamanda bol miktarda sebze, meyve ve ızgara balık tüketen peskateryen diyeti benimseyenler, kilo verme konusunda da son derece sağlıklı bir yol izliyor.
Kaynak: TGRT Haber