Çikolata, dünyanın her bir noktasında keyifle tüketilen, vazgeçilmezlerimiz arasında. Ancak piyasadaki birçok çikolatanın yüksek düzeyde işlenmiş ürünler olduğunu bilmek gerekiyor. Sağlığınıza fayda sağlayacak olan çikolatalar ise minimum derecede işlenmiş, ham çikolata.
Piyasada mevcut sayısız çikolata türünü gördüğünüzde, bunların hangilerinin diğerlerinden daha sağlıklı olduğunu merak ediyorsunuzdur mutlaka. Sütlü çikolata gibi açık renkli olan türler ne kadar lezzetli olsalar da genelde yüksek derecede işlenmiş oluyorlar; bu, yapılarında bolca şeker olduğu anlamına geliyor. Sütlü çikolatanın bitter çikolataya kıyasla tek avantajı, içinde süt olduğundan kalsiyum içermesi.
Açık renkli çikolata türleri ile bitter çikolatayı karşılaştırdığımızda, açık renkli olanlarda 15 kat daha fazla sodyum olduğunu görüyoruz. Ayrıca bunların kolesterol düzeyi de kayda değer miktarda yüksek.
Sağlıklı çikolata denince akla gelen ilk çeşit, bitter çikolata; çünkü yapısında flavanol deposu doğal kakao bulunuyor. İşlenmemiş ham çikolatanın tadı, sütlü olanlara kıyasla biraz acı tabi ki; ama yer fıstığı ezmesi gibi bol aromalı bir lezzetle beraber tadından yenmiyor.
Çikolata seçerken, kakao oranın ne kadar yüksek olduğunu öğrenmek adına yapısındaki besleyici maddelerin yazdığı kısmı iyice inceleyin. Bu şekilde istemediğiniz yapay aromaları ya da katkı maddelerini de öğrenebilirsiniz.
En az %70 oranında kakao içeren çikolata türleri, en sağlıklı olanlar. Birçok çikolatanın içerik listesini incelediğinizde ufak çaplı bir şok yaşayabilirsiniz; doğallıktan fersah fersah uzaklıktaki katkı maddeleri ile dolu olan bu türlerden kesinlikle uzak durun.
Vücudumuz yalnızca hayatta kalmak için değil, aynı zamanda da gelişebilmek için besleyici maddelere ihtiyaç duyar. Bitter çikolatanın yapısında, şaşırtıcı bir şekilde bolca magnezyum, demir, bakır, manganez, potasyum ve çinko bulunuyor. Ancak tüm bu besleyici maddelerin yanı sıra bolca kalori içerdiğini de unutmamalısınız. Çikolatanızı ölçülü bir şekilde tükettiğinizden emin olun.
Yıllar içinde yapılan birçok araştırma, bitter çikolatanın hem sağlıklı hem de hafıza kaybı yaşayan zihinler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Herkes için geçerli olmasa da günlük düzenli çikolata tüketimi beynin genel işleyişine yardımcı olabilir.
Aşırı derecede işlenmemiş ve doğal içeriklerden oluşan bitter çikolatalar kalbiniz için son derece faydalı. Bunu çikolatanın antioksidan içeriğine borçluyuz.
Düzenli çikolata tüketmek, vücudunuza hastalıklarla savaşmasında yardımcı olan tüm bu antioksidanları da tüketmek anlamına geliyor. Ayrıca kalp hastalıkları riskinin düşürülmesine yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklerinden de bahsetmeden geçmemek gerek.
Bitter çikolatanın cildi iyileştirdiğini ve yaşlanma sürecini yavaşlattığını biliyor muydunuz? Bitter çikolatanın yapısında polifenol bulunduğundan, cildiniz radyasyona ve güneş ışığı hasarına daha dirençli bir hale geliyor.
Estetik söz konusu olduğunda ise bitter çikolata ciltteki lekeli görünümü azaltıyor, cilt kuruluğuna iyi geliyor. Ayrıca yapısındaki çinko ve demir, ciltteki hücre gelişimini destekliyor. Bu, iyi bir haber; sonuçta cildin sağlığını koruyabilmesi için sürekli olarak kendini yenilemesi gerekiyor.