Türklerin Anadolu'ya gelişi, hem dünya tarihi hem de yurdumuzun tarihi açısından önemi oldukça büyük bir olaydır.
Peki Türkler neden Anadolu'ya geldi? Türkler geldiğinde Anadolu'da kimler vardı?
Tarihçi Erhan Afyoncu, 'Sorularla Osmanlı İmparatorluğu' adlı kitabında bu konuyu ele alıyor. İşte Türklerin Anadolu'ya gelişi ile ilgili anekdotlar...
Afyoncu'ya göre, Türkler'in Anadolu'ya gelişini milattan önce 3000-2000 yıllarına kadar çıkaranlar varsa da, bu iddialar tarihçiler arasında genel kabul görmüş fikirler değildir. Anadolu'ya Türkler'in ilk gelişi 4. yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi. Hunlar bir taraftan Balkanlar üzerinden Trakya'ya doğru yürürken, diğer taraftan Batı Hunları'nın doğu bölümü de Kafkas dağlarını aşıp, Anadolu'ya girdi.
Peki Türkler Anadolu'ya neden geldi?
Anadolu, iklimi ve geniş otlakları ile Türk yaşantısına uygundu. Bununla beraber, Anadolu'nun yoğun bir nüfusa sahip olmaması ve direnecek güçlü bir organizasyonun bulunmaması da Türklerin Anadolu'ya gelişini teşvik eden unsurlardandı.
Türkler Anadolu'ya geldiğinde bölgede Rumlar, Ermeniler, Süryaniler ve Araplar vardı. Ancak Bizans İmparatorluğu, Anadolu'nun tek hakimiydi.
Erhan Afyoncu, 26 Ağustos 1071 tarihinde kazanılan Malazgirt zaferinin, Anadolu'nun kapılarını Türkmenlere açtığını belirtiyor.
Anadolu'ya gelen Türklerin önemli bir kısmı göçebe olsa da, yarı ve tam yerleşik yaşayan Türkler de gelmişti. Afyoncu, asıl yerleşik nüfusun 13. yüzyılda geldiğini belirtiyor.
Malazgirt'in ardından ise Avrupa'da Anadolu, Türkiye olarak anılmaya başlandı.
Malazgirt Savaşı'ndan çok kısa bir süre sonra ise Türkler, İznik'e kadar olan toprakları ele geçirdi ve ilk devletlerini kurdu.
Türklerin Anadolu'ya gelişi, dünya tarihini derinden etkilemekle kalmadı, binlerce yıllık devlet ve milletleri de yeniden şekillendirdi.