Hazırlayan: Mehmet Nurullah Aydın
Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı İstanbul'da şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 526-527 senelerinde yaptırılmış kapalı su sarnıcı. Ayasofya'nın güneybatısında, Soğukçeşme Sokağı'ndadır. Suyun içinden yükselen pek çok mermer sütun nedeniyle halk arasında Yerebatan Sarayı olarak isimlendirilmektedir. Ramazan ayı boyunca giriş ücretsizdir.
Ayasofya Camii
Ayasofya, eski adıyla Kutsal Bilgelik Kilisesi ve Ayasofya Müzesi veya günümüzdeki resmi adıyla Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi, İstanbul'da yer alan bir cami ve eski bazilika, katedral ve müzedir. Giriş ücretsizdir. Eski istanbul resimleri arasında böyle bir görüntüsü vardır.
Galata Kulesi manzarası
Beyoğlu'nun incisi Galata Kulesi'nden Eminönü'ye bakış... Galata Kulesi Müzekart ile girilebilmektedir, giriş ücretlidir.
Arnavutköy Evleri
Arnavutköy konutları olarak da geçer, Bebek'te yer alır.
Rumeli Hisarı
Eski İstanbul fotoğrafları arasında yer alan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol etmek amacıyla 1452 yılının mart ayında yapımına başlanan hisar, aynı yılın ağustos ayında tamamlanmıştır. Giriş 50 Tl, pazartesi günleri kapalıdır. 09:00 - 18:30 saatleri arasında açıktır.
Kız Kulesi
Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde Üsküdar'da inşa edilmiş yapıdır.
Galata Köprüsü
Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür. 1994 yılı Aralık ayında tamamlanarak hizmete girmiş olan ve günümüzde hizmet vermekte olan Galata Köprüsü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür.
Hırka-i Şerif Camii
Hırka-ı Şerif Camii, İstanbul, Fatih İlçesi'nde Atikali semti sınırları içinde, adını verdiği Hırkaişerif Mahallesi'nde yer alan 1851’de inşa edilmiş camii. İslam peygamberi Muhammed'in Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkanın muhafaza ve ziyaret edilmesi için padişah Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır
Galata Kulesi
Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır.
Ortaköy Camii - Büyük Mecidiye Camii
Büyük Mecidiye Camii ya da halk arasında bilinen adı ile Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir. Cami, Sultan Abdülmecid tarafından Ermeni asıllı Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır.
Dolmabahçe Camii
Dolmabahçe Camii, Sultan Abdülmecit'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından başlatılıp ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan ve tasarımı Garabet Balyan'a ait olan bir yapıdır. Beyoğlu içerisinde yer alır. Dolmabahçe Sarayı'na yakındır.
1. Abdülhamit sebili
Sultan I. Abdülhamit Sebili; İstanbul Suriçi Gülhane Alemdar Caddesi'ne cepheli olarak bulunmaktadır. Bu sebil 1777 tarihinde Sirkeci Hamidiye Caddesi'ndeki Sultan I. Abdülhamit külliyesinin bir yapısı olarak Mimar Mehmet Tahir Ağa'ya inşa ettirilmiştir.
Tarihi Vezneciler Hamamı
Tarihi Vezneciler Hamamı, Fatih ilçesinde, Bozdoğan Kemeri Yolu üzerinde yer almaktadır. 1481 yılında Osmanlı Hükümdarı Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. İkinci katta yapılan ilk ve tek hamam olan Vezneciler Hamamı, hem dünyada hem de Türkiye'de tektir. Sarılık hastalığına iyi gelen şifalı su da bu hamamın bir diğer özelliğidir.
Çemberlitaş
Çemberlitaş Sütunu ya da diğer adlarıyla Yanık Sütun veya Konstantin Sütunu 330 yıllarında İmparator I. Konstantin onuruna, İstanbul'un yedi tepesinden biri olan ve şu anki adıyla eski İstanbul resimleri ile birlikte Çemberlitaş olarak adlandırılan semtteki tepeye dikilmiş olan anıtsal sütundur. Nuruosmaniye Camii yakınında, Fatih'tedir.
Kıztaşı
Kıztaşı ya da Markianos Sütunu, 455 yılında Konstantinopolis'te Doğu Roma İmparatoru Markianos anısına dikilen bir anıtsal sütundur. Fatih'te bulunur.
Beyazıt Kulesi
Beyazıt Kulesi, yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla İstanbul'un Beyazıt semtinde ilk olarak 1749 yılında ahşap olarak inşa edilen 85 metre yüksekliğinde kule. Yapılan ilavelerle kulenin yüksekliği 118 metreye ulaşmıştır. Nöbet, işaret ve sancak katları olmak üzere üç bölümden oluşur.