Baklagillerden hayvansal proteinlere, içinde çeşit çeşit malzemeyi çok uzun süre güvenle saklayabildiğimiz konserveler, ihtiyaç anında hızlıca destek alabileceğimiz, içindeki malzemeye göre değişecek olsa da besin değerleriyle vücuda ihtiyaç duyabileceği yararlı maddeleri sağlayacak yiyeceklerden. Peki konserveler ne kadar dayanır?
Bugün hem hazır olarak aldığınız hem de evde kendi ellerinizle yaptığınız konservelerin raf ömürleriyle ilgili bilinmesi gerekenleri öğrenelim, kilerlerde, mutfak dolaplarında ya da deprem çantasında bulunan konserveleri yeniden kontrol edelim.
Hazır konserve yiyecekler ne kadar dayanır?
Marketlerden hazır olarak kolayca temin edebileceğiniz birçok konserve çeşidi var. Barbunya ve bezelye gibi baklagillerden ton balığı gibi hayvansal protein içerenlere, sebzelerle hazırlananlardan doğrudan tüketime hazır yemeklere, bu konserve çeşitlerinin her birinin raf ömrü farklıdır. Ortalama 6 aydan 2-3 yıla kadar uzanabilen raf ömürleri olan bu konserve gıdalar ile ilgili olarak dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
Ev yapımı konserveler ne kadar dayanır?
Ev yapımı konservelerin içinde dışarıdan hazır olarak alınan konservelerdeki gibi koruyucu maddeler bulunmadığından ev yapımı konserveler ne yazık ki daha hızlı bozulabiliyor. Bu sebeple evde yapılan konserveleri doğru şartlarda yapmak ve saklamak büyük önem taşıyor.
İçine koyacağınız malzemeye ve yapım şartlarına göre değişiklik gösterse de ev yapımı konservelerin ortalama 3 ila 9 ay arası bozulmadan saklanabileceğini söylemek mümkün. Ancak dikkat, kafa karışıklığı yaşamamak adına konservelerin üzerine mutlaka konserveyi hazırladığınız günün tarihini atmalı ve buna göre kontrollerinizi sağlamalısınız.
Dikkat etmeniz gerekenler bu kadarla da sınırlı değil. Ev yapımı konserveleri yaparken, saklarken ve kullanırken şu adımlara da dikkat etmelisiniz:
Kaynak: Yemek.com