Bu ay içinde TBMM'ye sunulacak teklif yasalaştığında günlük kiralık evleri kiralayan da kiraya veren de sorumlu olacak.
Evini bu yolla kiralamak isteyenler Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'turizm konutu' ruhsatı alacak, kapısının önüne asacak. Sabah Gazetesinin haberine göre; Bunu almayan evini günlük kiraya veremeyecek.
Edinilen bilgilere göre, ruhsatın alınabilmesi için evini günlük kiraya verecek kişilerin bazı şartları yerine getirmesi istenecek.
Yasal düzenleme hayata geçerse, kiralama yapan ev sahipleri başta yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atıkların kontrolü belgesi izinlerini almak zorunda.
EVLERİN İÇİNDE HANGİ EŞYALARIN BULUNDURULMASI GEREKTİĞİ AÇIKLANDI
Kanun yasalaştıktan sonra günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde cezai yaptırımlara maruz kalacak.
Daire başına 1 milyon TL'ye yakın ceza uygulanması planlanıyor. Ayrıca belgelerin tamamlanmaması, kiralamanın da devam ettiğinin tespit edilmesi haline ev mühürlenecek.
GÜNLÜK KİRALAMA YAPAN KİŞİDEN KİMLİK BİLGİLERİ ALINIP EMNİYETE İBRAZ EDİLECEK
Günlük kiralamalarda kişilerin kimlik bildirimi olmadığı için bazen bu evler yasadışı işler için de kullanılabiliyor.
Yeni düzenlemeyle, günlük kiralamalarda tıpkı otellerde olduğu gibi kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri Emniyet'e ibraz edilecek.
Bunun için e-devlet üzerinden bir ara yüz açılacak. Bu bilgileri vermeyen ev sahipleri sorumlu olacak ve cezai yaptırıma maruz kalacak. Bununla ilgili denetim mekanizmaları hızlanacak.
Günlük kiralamalar devletin milyarlarca TL vergi kaybına da neden oluyor. Yeni yasayla, bu konutları kiraya verenler gelir elde ettiği için gelir vergisi ödeyecek.
Ayrıca bu konutlar turizm tesisi olarak kayıt altına alınacağı için konaklama vergisi de vermeye başlayacaklar. Bu yılın başında devreye alınan konaklama vergisiyle, turizmciler yıllık cirosunun yüzde 2'sini vergi olarak devlete ödüyorlar.