1- Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme
Soyadı değişikliği kimlik yenileme gerektirir mi sorusu, yeni evli kadınların, yanıtını en çok merak ettikleri sorular arasında yer alıyor. Yeni; çipli kimlik uygulamasından önce eşlerin ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde ‘medeni hal’ alanı olmadığı için, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu. Ancak yeni evli kadınların, soyadı değişikliğinden evlilik nedeniyle kimlik yenilemesi gerekiyor.
Evlilik Sonrası Kimlik Değiştirmek İçin Gerekli Evraklar Neler?
Peki evlendikten sonra kadınların kimlik değiştirme için takip etmesi gereken adımlar nedir diye merak ediyorsan hemen anlatalım. Evlilikten sonra kimlik değişimi konusunda en merak edilen nokta, bunun için hangi belgelerin gerektiği oluyor. Evlendikten sonra kimlik yenileme işlemi için başvuruya giderken yanında bulundurman gereken belgeler şöyle:
Evlendikten Sonra Nüfus Cüzdanı Yenileme Nerede Yapılır?
Evlenince kimlik değişimi için nereye başvuru yapacağını da söyleyelim: Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak ilçe nüfus müdürlüklerinden, yurt dışında ise dış temsilciliklerden yapılıyor. Evlendikten sonra kimlik değişimi işlemlerini de bu şekilde yaptırabilirsin.
Evlendikten Sonra Nüfus Cüzdanı Değiştirme Süresi Ne Kadardır?
Çevrenden, evlendikten sonra kimlik değiştirme süresi bulunduğuna dair bazı söylentiler duyabilirsin. Ancak bu uygulamanın eskide kaldığını söyleyelim. Yeni kimlik mevzuatında, evlendikten sonra, belirli bir süre içinde kimlik yenileme zorunluluğu bulunmuyor. Ama soyadı değişikliğinden dolayı herhangi bir resmi işlemde sıkıntı yaşamaman için çok ertelemeden yenileme işlemlerini gerçekleştirmelisin.
2023 Evlendikten Sonra Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Evlendikten sonra kimlik değiştirmenin bedeli olduğunu da ifade etmeden geçmeyelim. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen evlilik nedeniyle kimlik değiştirme ücreti 2023 yılı için 83 TL. Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL. Uluslararası aile cüzdanı içinse 200 TL değerli kağıt bedeli alınıyor.
Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirmemenin Cezası Var mı?
Yeni evli çiftlerin yanıtını en çok merak ettiği sorular arasında “Evlenince kimlik değiştirmeme cezası bulunuyor mu?” sorusu da yer alıyor. Nikah sonrası nüfus cüzdanı yenileme işlemlerinde herhangi bir yenileme süresi bulunmadığı için nikahtan sonra kimlik değişimi cezası gibi bir uygulama bulunmuyor.
Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?
Evlilik sonrası kimlik yenileme özellikle soyadı değişikliği nedeniyle yapılıyor. Gelin adayının bir talebi ve beyanının bulunmaması halinde eşlerinin soyadını alıyor. Kendi soyadını kullanmak isteyen kadınların, evlilik öncesi ya da sonrası bunun için yapabileceği işlemler de bulunuyor.
►Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adayları, müracaat anında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak bunu beyan etmelidir.
►Evlendikten sonra kızlık soyadı olarak da bilinen evlenmeden önceki soyadını da eşinin soyadıyla birlikte kullanmak istersen, bu durumda yapman gereken, isteğini yeni kimlik başvurusu sırasında dilekçe doldurarak beyan etmek.
► Ayrıca evlendikten sonra sadece kızlık soyadını kullanma dilekçesi ile aile mahkemelerinde dava açarak bekarlık soyadını kullanabilirsin.
2- Pasaport Soyadı Değişikliği Nedeniyle Yenilenmeli
Gelelim evlendikten sonra pasaport yenileme işlemlerine... Evlenince pasaport değişir mi sorusu da çiftlerin yanıtını en çok merak ettiği sorulardan biri. 403 Sayılı Vatandaşlık Kanununda pasaportun kimlik belgesi olarak da sayılması nedeniyle, pasaportlarının güncel nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıması gerekiyor. Bu nedenle pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekiyor.
Evlendikten Sonra Pasaport Değişikliği İçin Gerekli Evraklar Hangileri?
Evlendikten sonra yurt dışına çıkmak gibi bir planın varsa önemli olan kimlik bilgilerin, biletteki ismin ve pasaporttaki kimlik bilgilerinin tutarlılık gösteriyor olması. Bu yüzden pasaportta yer alan bir bilginin değişmesi halinde pasaportun yenilenmesi gerekir. Evlendikten sonra yeni bir pasaport için başvuru yapacaksan gerekli pasaport başvuru belgelerinin yanında yeni kimliğinin ya da nüfus müdürlüklerinden temin edebileceğin geçici kimlik belgesinin olması yeterli.
Evlilik Nedeniyle Pasaport Değişikliği Nerede Yapılır?
Evlendikten sonra pasaport yenileme işlemleri için başvuru adresi emniyet müdürlükleri olarak biliniyor. Ancak bu artık eski bir bilgi. 2 Nisan 2018 tarihinde çıkarılan kararnameye göre artık pasaport işlemleri emniyet müdürlükleri yerine bağlı bulunulan nüfus müdürlüklerinde yapılıyor.
2022 Soyadı Değişikliği Pasaport Yenileme Ücreti Nedir?
Evlilik sonrası yeni pasaport çıkaracaksan, yeni pasaport çıkarma ücreti ödemen gerekiyor. Yenilediğin kimliğinle başvuru yapman gereken yeni pasaport ücreti 2022 yılı için 6 ay ile 4 yıl ve üzeri için harç ve defter bedeli dahil 534 TL ile 1.703 TL arasında değişiyor. Ancak eğer pasaportun süresi varsa sadece 225 TL’lik pasaport defter bedelinin ödemesi yeterli.
3- Evlilik Sonrası Ehliyet Değiştirme
Sürücü belgesi olarak da bilinen ehliyet, kadınlarda soyadı değişikliği nedeniyle evlendikten sonra yenilenmesi gereken belgeler arasında. Çünkü ad, soy ad gibi kişisel bilgilerde değişiklik olması halinde, ehliyetlerin yenilenmesi, güncel kimlik bilgilerini taşıması gerekiyor. Bu işlem için başvurman gereken adresi ve gerekli belgeleri de anlatalım:
Evlendikten Sonra Ehliyet Yenileme İşlemleri Nereden Yapılır?
Evlilik nedeniyle ehliyet yenileme başvurusu, randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılıyor. Peki evlilik başvurusunda hangi belgelerin gerekli olduğunu biliyor musun?
Evlendikten Sonra Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Belgeler Nedir?
Evlilik sonrasında ehliyet değiştirmek için gereken belgeler ise şöyle:
2022 Evlendikten Sonra Ehliyet Değiştirme Ücreti Nedir?
Evlendikten sonra ehliyet yenileme ücreti ne kadar dersen iki farklı ücret söz konusu. Çünkü eski ve yeni tip ehliyetler için iki farklı ücret isteniyor. 2016 öncesi ve sonrasında alınan ehliyet belgelerini yenilemek için farklı ücretler talep edildiğini de ekleyelim.
Peki eski ve yeni tip ehliyetleri yenileme ücretleri ne kadar? İki sınıf için de yanıtı verelim:
Eski tip yani 2016 öncesi alınan sürücü belgeleri için 2022 yılı yenileme ücreti 15 TL.
Yeni tip yani 2016 sonrası alınan sürücü belgeleri için 2022 yılı yenileme ücreti 345 TL.
4- Evlendikten Sonra İkametgah Değişikliği
Herhangi bir sebepten dolayı gerçekleşen ikametgah değişikliğinin resmi kurumlara bildirilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu yüzden evlendikten sonra eşinin, senin ya da her ikinizin de adresi değişiyorsa ikametgah değişikliği yapmalısınız. Bunun işlemin nasıl yapılacağı ve cezasının olup olmadığı gibi detaylara da değinmeden geçmeyelim.
Evlendikten Sonra Adres Değişikliği Yapmamanın Cezası Var mı?
Evlilik nedeniyle ikametgah değişikliğini işlemini tanınan süre içinde yapmalısın. Bu işlemi nikahtan sonraki 20 iş günü içinde yaptırman şart. Eğer adres değişikliği bildirimini bu süre içinde yapmazsan idari para cezasına tabi tutulursun. Bu cezanın bedeli 2022 yılı için 128 TL.
Evlenince Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
Evlilik sonrası ikametgah değişikliği yapacak çiftlerin, oturacakları evin bağlı olduğu nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine müracaat etmesi gerekiyor. Ayrıca e-devlet üzerinden de Adres Değişikliği Bildirimi alanından da yerleşim adresinin değiştiğini bildirebilirsin. Bu işlemin ücretsiz olduğunu da eklemeden geçmeyelim.
Evlendikten Sonra Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler Neler?
Evlilik sonrası adres değişikliği işlemini nüfus müdürlüğüne direkt giderek yapacaksan başvurularda istenen belgeler şöyle:
5- Evlendikten Sonra Aile Hekimi Değiştirme
İkametgahın başka bir ilçeye geçtiyse aile hekiminin de değişmesi gerekiyor. İkametgah değişikliğinin ardından yeni adresine en yakın aile hekimliğine başvurarak yeni aile hekimini öğrenebilirsin. Evlendikten sonra sağlık ocağı değiştirme, aile hekimini seçme işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden de kendin kolayca yapabilirsin.
6- Evlendikten Sonra İşyerine Verilecek Evraklar
Evlendikten sonra soyadı değişikliğinin resmi işlemlerde görünmesi için sigortalı olarak çalıştığın kuruma bildirimde bulunman gerekiyor. Bunun için gerekli belgeleri çalıştığın kurumdan öğrenebilirsin. Ancak kurumlarda, evlenen personelden genel olarak istenen belgeler şöyle:
7- Evlendikten Sonra Evlilik Sözleşmesi Yapılır mı?
Evlilikle ilgili en merak edilen konulardan biri de eşler arası mal paylaşımını ilgilendiren, evlilik sözleşmesi olarak da bilinen "yasal mal rejimi" uygulaması. Bu uygulama, eşler arasında, evlenmeden önce ya da evlendikten sonra mal paylaşımı ya da mal ayrılığı gibi, edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanmasıdır.
Eğer mal rejimi sözleşmesi istiyorsan, eşinle konuşarak, kanunda belirlenen ‘mal ayrılığı rejimi", ‘paylaşmalı mal ayrılığı rejimi’ ve ‘mal ortaklığı rejimi’nden sizin için uygun olanını seçebilirsin. Mal rejimi sözleşmesi, evlilik başvurusu sırasında veya evlendikten sonra da yapılabilir.
8- Yabancı Uyruklu Evlilik Sonrası İşlemler
Yabancı uyruklu biriyle evlenen Türk vatandaşları, yurt dışında resmi bir evlilik yaptıysa bu işlemlerin Türkiye’de de yasal olarak tanınmasına yönelik işlemler yapması gerekiyor. Evliliğin tescilini gerçekleştirmek için evlendiği ülkedeki Türk konsolosluğuna bildirimde bulunmak yeterli. Bu bildirim, nikahtan sonraki bir ay içinde yapılmazsa idari para cezası uygulanabiliyor.
Yabancı ile Evlilik Sonrası İşlemler için Gerekli Belgeler
Kaynak: düğün.com/ Bürde Özkök