Tekrar kullanılan yağı ile yapılmış bir besini tüketen hamile farelerin yavrularında nörolojik hastalıklar tespit edildi.
30 gün boyunca araştırmacılar dişi fareleri ya standart yemle ya da normal ya da yeniden ısıtılmış yağlarla zenginleştirilmiş yiyeceklerle beslediler. Ayın sonunda, yeniden kullanılmış yağla yetiştirilen hayvanlarda, karaciğer enzim seviyelerinin yükseldiğini, bunun da bu önemli organda yüksek düzeyde iltihaplanma ve oksidatif strese işaret ettiğini buldular.
Sonuç olarak, karaciğer lipit metabolizması önemli ölçüde değişti ve önemli beyin omega-3 yağ asidinin taşınması azaldı. Bu da, yeniden ısıtılmış yağı tüketen farelerin ve yavrularının beyin histolojisinde görülen nörodejenerasyonla sonuçlandı.
Bu tür bulgular, karaciğer-bağırsak-beyin ekseninin önemini ortaya koyuyor ve bu aksın bozulmasının nasıl nörolojik hasara yol açabileceğini gösteriyor.
Araştırmanın sonuçları, Discover BMB'de sunuldu.