Venedik doğumlu İtalyan ressam Gentile Bellini, manzara resimleri ve Rönesans portreleri ile ünlüydü. Erken Rönesans’ın seçkin ressamlarından biri olan Bellini, Rönesans resim sanatının en iyi örnekleri olarak gösterilen birçok esere imza attı. İleri gelen isimlerin portrelerini yapması ile tanınan Bellini, Fatih Sultan Mehmet’in portresini de yapmıştır. Gentile’nin resimleri bugün hala 15. yüzyıldaki Venedik mimarisi ve yaşamını yansıtan en önemli eserler olarak büyük ilgi görüyor. Gelin, İtalyan ressam Gentile Bellini’yi daha yakından tanıyalım.
Gentile Bellini 1429 yılında, ünlü ressamların ve Venedik’in önde gelen isimlerinin bulunduğu bir ailede dünyaya geldi. Babası Jacopo Bellini, yağlı boyanın sanatsal bir araç olarak kullanılmasında Venedikli bir öncüydü. Gentile Bellini’nin erkek kardeşi Giovanni Bellini ve kayınpederi Andrea Mantegna da zamanın ileri gelen ressamları arasında yer alıyordu. Babasının atölyesinde resim eğitimi alan Bellini’nin ressamlık yeteneği, erken yaşta kendini gösterdi.
En eski imzalı eseri, 1445 yılında yaptığı Venedik’te ayakta kalan en eski yağlı boya tablolarından biri olan The Blessed Lorenzo Giustinian’dır. 1454’ten itibaren Venedik’in önde gelen aristokratlarının resmi portre sanatçısıydı. Bellini, Lazzaro Bastiani, Vittore Carpaccio, Giovanni Mansueti ve Benedetto Rusconi ile birlikte Haç Kalıntısının Mucizeleri olarak bilinen 10 resimli anlatı döngüsünü boyamak için kiralanan sanatçılardan biriydi.
Kendi zamanında Venedik’te yaşayan en büyük ressamlardan biri olarak kabul edildi
Gentile, Venedik’teki en prestijli ressamdı. Bu nedenle 1479’da Venedik hükümeti tarafından Fatih Sultan Mehmet’in portresini yapması için İstanbul’a gönderildi ve padişahın portresini yaptı. Bununla birlikte, İstanbul’da, Fatih Sultan Mehmet’in haremi için bir dizi erotik resim yaptı. Ne yazık ki bu eserler yok olsa da Fatih Sultan Mehmet’in ve genç bir Türk yazarın suluboya portresi günümüze ulaşmayı başardı.
Gentile Bellini’nin Venedik’te Dükler Sarayı’nda yaptığı onlarca tablo, 1577’de çıkan bir yangın sonucunda yanarak yok oldu. Bellini’nin en önemli resimleri ve Dükler Sarayı’ndaki anıtsal tuvaller, 1577’deki bir yangında yok oldu. Diğer eserlerinden de yalnızca birkaçı kaldı. Gentile Bellini’nin günümüze ulaşabilen eserlerinin büyük bir bölümü, kamu binaları için fazlaca büyük resimlerden oluşuyor.
O dönemde böyle büyük resimler yapmak oldukça popülerdi. Bu nedenle resimlerinin çoğunun orijinal yerlerinden taşınması büyüklükleri nedeniyle fazlasıyla zor.
Gentile Bellini’nin tabloları, başta Venedik Akademi Galerisi olmak üzere dünyanın en iyi sanat müzelerinde görülebilir.
Daha önce bahsedilenlerin yanı sıra Gerçek Haç Alayı, Madonna ve Çocuk İsa, Kıbrıs Kraliçesinin Portresi, Giovanni Mocenigo’nun Portresi ve S. Lorenzo Köprüsü’ndeki Gerçek Haç Mucizesi gibi eserler, sanatçının öne çıkan diğer eserleri arasında yer alıyor. 15. yüzyıla ait olan eserlerinin bir kısmı ne yazık ki ya çalındı ya kayboldu ya da tahrip edildi. Şimdi, en ünlü resimlerinin çoğu Venedik veya Milano’da kalırken, birkaç tanesi Londra, Madrid ve ayrıca Macaristan ve Budapeşte’de bulunuyor.
Kaynak: Listelist