Fibromiyalji sendromu adı verilen yumuşak doku romatizması, yaygın ağrı şikâyetinin yanı sıra hassas noktaların varlığını kapsayan yakınmaları içeriyor.
Fibromiyalji sendromunda genellikle uyku bozukluğu, yorgunluk, tüm vücutta tutukluk, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, vücut ağrısı gibi belirtiler görülüyor.
Buna karşın söz konusu sendromun nedeni tam olarak bilinmiyor.
PEKİ FİBROMİYALJİ TANISI NASIL KONUYOR?
Öncelikle ağrı belirtilerinin 3 aydan fazla sürmesi gerekiyor. Fizik muayenede daha önce tanımlanmış 18 hassas noktanın 11 tanesinde ağrı belirtisi olmalı.
Fibromiyalji tanısı için ayrıntılı bir muayenenin de gerektiği unutulmamalı.
HANGİ DAVRANIŞLAR BELİRTİLERİ ŞİDDETLENDİRİR?
Sendromun hayat kalitesini düşürdüğü bir gerçek. Kesin tedavisi olmayan bu hastalığın semptomları nasıl en aza indirilebilir?
Uzun süreli oturma, ayakta durma, stres, uzun süreli yazı yazma, ağırlık kaldırma, kolların gergin pozisyonda çalışma yüzeyinde bulunması gibi durumlar belirtileri şiddetlendirebiliyor.
HANGİ TEDAVİLER UYGULANIYOR?
Fibromiyalji tedavisinde ağrı ve yorgunluğun azaltılması hedefleniyor. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antidepresanlar öneriliyor. Bununla birlikte fibromiyaljinin etkilerini azaltmanın en iyi yolu düzenli egzersizlerden geçiyor.
Ayrıca fizik tedavi uygulamaları da yapılabiliyor.
Aerobik egzersizler örneğin yürüyüş, egzersiz bisikleti ve su tedavileri ağrıyı kontrol altına almaktan çok hastaların fiziksel fonksiyonlarını artırıyor ve ağrılı noktaların algılanmasını azaltıyor.
Fibromiyaljinin bir nedeninin de psikolojik olduğu özellikle depresyon belirtileri olanlarda görülebileceği de ifade ediliyor.
Eğer siz de 3 aydan fazla süredir fibromiyalji belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlığına başvurabilirsiniz.