1. İDARİ İŞLER
Üretken yapay zeka araçları, ofis yöneticilerine ve asistanlarına temel e-posta yazışmaları, veri eğilimlerinin belirlenmesi, zaman dilimleri arasında karşılıklı olarak uygun toplantı zamanlarının bulunması ve diğer özet/sentez çalışmaları gibi görevlerde yardımcı olabilir.
2. KODLAMA
ChatGPT gibi programlar akıcı, sözdizimsel olarak doğru kodu çoğu insandan daha hızlı yazabilir, bu nedenle öncelikle yüksek hacimli düşük kaliteli kodu hızlı bir şekilde üretmeye değer veren kodlayıcılara gelecekte gerek kalmayabilir. Bununla birlikte, kaliteli bir ürün üreten kodlayıcıların korkacak bir şeyi yoktur, bunun yerine iş akışlarını iyileştirmek için yapay zekayı kullanabilirler.
3. MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Yapay zeka destekli sohbet robotları, müşteri sorularına hızlı ve kişiselleştirilmiş yanıtlar sağlayarak insan çalışanlara olan ihtiyacı azaltabilir. Müşteri hizmetleri departmanlarının en yeni yapay zeka teknolojilerini entegre etmeye devam etmesi muhtemeldir.
Yapay Zeka şu anda bir iletişim merkezinin tamamını otomatikleştiremiyor, ancak müşteri sorularını tercüme etmek veya özetlemek gibi iş yükünü hafifletebileceği birçok yol var.
4. ÖĞRETMENLİK
Öğretmenler yapay zekadan çeşitli şekillerde etkilenebilir. İlk endişe, intihali veya ödevlerde kopya çeken öğrencileri tespit etmekte daha zorlanacak olmalarıdır. Bununla beraber, yapay zeka aşağıda sıraladığımız maddeleri de gerçekleştirerek öğretmenleri zorlayabilir.
Üretkenlik aracı olarak hareket etmek.
Ders planlarının hazırlanması.
Sınav soruları ve deneme sınavları oluşturmak.
Öğretmenlerin düşünceleri, teknolojinin kendilerinin yerini almasından endişe etmekten, yüz yüze sınıf bağlantısının eğitim için gerekli olduğu konusunda ısrar etmeye kadar değişiyor.
5. FİNANS
Yapay zeka finans ve bankacılık üzerinde de etki yaratıyor. Üretken yapay zeka, işlemleri izlemek ve nasıl tasarruf edileceği ve verimli bir şekilde nasıl harcanacağı konusunda ayrıntılı finansal tavsiyeler vermek için kullanılabilir.
Finans, bankacılık ve fintech yıllardır gelişmiş yapay zekaya yatırım yapıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020'de yaptığı bir anket, finansal hizmetler sektöründeki katılımcıların %77'sinin yapay zekanın iki yıl içinde sektörleri için çok önemli olacağına inandığını ortaya koydu.
6. GRAFİK TASARIM
Adobe Photoshop'un yeni Generative Fill özelliği, jeneratif yapay zekanın grafik tasarım mesleğini nasıl geliştirebileceğinin örneklerinden biri. Bu özellik, fotoğraf düzenleme deneyimi olmayan kişilerin bir metin komutu kullanarak fotogerçekçi düzenlemeler yapmasına olanak tanıyor. Dall-E ve Midjourney gibi diğer araçlar da bir metin komutuyla gerçekçi görünümlü görüntüler ve ayrıntılı sanatsal renderlar oluşturuyor.
7. MÜHENDİSLİK
Üretken tasarım, bilgisayar destekli tasarım sürecini hızlandırmak için yapay zekayı kullanır. Üretken tasarım, tasarım tamamen yeni ve daha önce gelen her şeyden radikal bir değişiklik olsa bile, belirli bir parametre kümesi içinde bir soruna hesaplamalı olarak mümkün olan tüm çözümleri üreterek fikir üretmeye yardımcı olur. Üretken tasarım mekanik tasarım alanını etkilese de, insan mühendislerin yerini alması yakın gelecekte pek olası değildir.
8. İNSAN KAYNAKLARI
Yapay Zeka'nın yarattığı heyecan ve iş kaybı korkusu, İK departmanlarının yönetmesi gereken zor bir dinamik yarattı.
TechTarget'ın kıdemli haber yazarı Patrick Thibodeau bir podcast'te "Yapay Zeka, İK'nın her alanına sızacak" dedi. Bununla birlikte, yapay zeka destekli işe alım araçları aşağıdakileri yapmak için kullanılabilir:
Nitelikli adayları bulmak.
Özgeçmişleri incelemek.
İşe alım görevlerini otomatikleştirmek.