Gaziantep’in İslahiye ilçesinde, Ramazan’ın son haftasında başlanılan geleneksel "bayram kömbesi" yapımı arife gününe kadar devam ediyor.
İlçede kömbe üretimi, nesiller boyunca sürdürülen bir gelenek olarak yaşatılıyor.
Eskiden evlerde sabaha kadar yapılan kömbeler, günümüzde ise pide fırınlarında hazırlanıyor.
Fırın işletmecisi Yusuf Yenici, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde iş yerinin yıkıldığını ancak devlet desteğiyle 5 ay önce fırınlarını yeniden açtıklarını belirtti.
Geleneksel yöntemlerle kömbe yapımını sürdürdüklerini ifade eden Yenici, zeytinyağlı, tahinli, haşhaşlı, fıstıklı ve cevizli gibi farklı çeşitler sunduklarını söyledi. Ayrıca, müşterilerin evde hazırladığı kömbeleri fırınlarında pişirme hizmeti de verdiklerini ekledi.
Uzun süre dayanıklı olması nedeniyle hem yurt içinden hem de yurt dışından kömbe talebi aldıklarını dile getirdi.
Kaynak: AA