Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Havza'ya giderken araçları bozuldu. Yola yürüyerek devam eden Atatürk ve arkadaşları bu sırada “Dağ başını duman almış” diye başlayan Gençlik Marşı'nı söyledi. İşte aradan geçen 105 yıldan sonra bu sefer Türk gençliği aynı marşı gür bir sesle söylediler. Gençlerin rotası arabanın bozulduğu Havza yoluydu...
Karageçmiş köyü yolunda ilk kez Atatürk ve silah arkadaşları tarafından seslendirilen marş, 20 Haziran 1938'de "Gençlik ve Spor Bayramı Marşı (Gençlik Marşı)" olarak kabul edildi.
OMÜ Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi Oğuz Yılmaz, 105 yıl sonra Atatürk ve silah arkadaşlarını anmak için Kurtuluş Yolu'na geldiklerini söyledi.
Dönemin koşullarını kendilerinin de yaşadığını belirten Yılmaz, "Bizim de buraya gelirken aracımız bozuldu. Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk'ün ışığında, Atatürk'ün hedeflerine yönelik eğitimlerimizi devam ettiriyoruz" dedi.
OMÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Beril Tekeli Yiğit de “19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı burada kutlamak ve burada yürüyüş yapmak çok anlamlı" açıklamasını yaptı.
Gençlik Marşı'nı İsveçli şair Gustav Fröding yazdı... Sözleri de şöyle: “Dağ başını duman almış/ Gümüş dere durmaz akar/ Güneş ufuktan şimdi doğar/ Yürüyelim arkadaşlar/ Sesimizi yer gök su dinlesin/ Sert adımlarla her yer inlesin/ Bu gök, deniz nerede var/ Nerede bu dağlar taşlar/ Bu ağaçlar güzel kuşlar/ Yürüyelim arkadaşlar/ Sesimizi yer gök su dinlesin/ Sert adımlarla her yer inlesin"