Geçtiğimiz yıl boyunca tek bir işverenden 3 milyon liranın üzerinde gelir elde eden vatandaşlar ile birden fazla işverenden 230 bin liradan fazla ücret alanların beyanname verme süresi 7 Nisan'da sona erdi.
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), beyanname vermesi gerekip de vermemiş olanları geçmiş yıllara göre artık çok daha kolay tespit edebiliyor.
Banka ve sigorta kayıtları, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan bildirimler başta olmak üzere çeşitli kanallardan elde edilen veriler analiz edilerek beyanname vermemiş mükellefler saptanıyor.
GİB, beyanname döneminin sonunda bir önceki yıl gelir elde ettiği halde beyanname vermeyenler ya da eksik beyanda bulunanları araştırmaya başlıyor. Tespit edilen bu kişiler vergi dairelerine bildiriliyor.
Vergi dairesinin tebligatta bulunduğu kişiler hem geçen yıl elde edilen kazanca göre hesaplanan vergiyi hem de vergi ziyaı cezasını ödemek zorunda kalıyorlar.
TEBLİGAT GELMEDEN BAŞVURAN CEZA ÖDEMEYECEK
Vergi dairesinden tebligat yapılmadan Vergi Usul Kanunundaki “pişmanlık” hükümlerinden yararlananlar vergi ziyaı cezası ödemekten kurtularak, sadece kazanca göre hesaplanan vergiyi ödüyorlar.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta yaptığı açıklamada, gelirlerini zamanında beyan etmeyen kişilere çağrıda bulunarak, vergi daireleri harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verebileceklerini hatırlattı.
PİŞMANLIK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Pişmanlık başvurusunu iki yolla yapmak mümkündür. Birinci yol vergi dairesine yazılı dilekçeyle başvurmaktır.
İkinci yol ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesindeki “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden “pişmanlık” seçeneği işaretlenerek yapılan başvurudur.
Pişmanlıktan yararlananlar, ödenecek vergi tutarı kadar olan vergi ziyaı cezasından kurtulurlar. Sadece kanuni gecikme faizi oranındaki pişmanlık zammını öderler. Pişmanlık zammı 7 Nisan’dan sonraki her ay için aylık yüzde 4,5 olarak uygulanır.
Yıl içinde iş değiştirenler “birden fazla işverenden ücret geliri elde etmiş” olarak kabul edilir.
2024 yılında iş değiştiren veya aynı işverene bağlı olsa bile aynı grup içinde şirket adı değişenler de beyanname vermek zorunda kalabilirler.
Bu kişilerin birden sonraki işverenden aldıkları ücretler toplamı 150 bin lirayı aşarsa beyanname vermeleri gerekir.
Birinci işverenin kim olacağını mükellef serbestçe belirleyebilir. Ancak beyannamede tüm işverenlerden elde edilen kazançlar gösterilir.