Piramitlerin yapılış amacı düşünüldüğünde, etkileyici yaşlarının tesadüf olmadığını anlarız. Antik Mısırlılar, ölümden sonraki hayatın sonsuza kadar süreceğine ve Güneş'e çıkacaklarına inanıyorlardı. Mezarlarını bu inanç doğrultusunda oldukça görkemli bir şekilde inşa ettiler. Sonsuza kadar ayakta kalabilecek malzeme ve mimari arayışı binlerce yıl sürdü ve piramit tasarımları tamamlandı. Kanadalı arkeolog Donald Redford, piramitlerin gökyüzüne uzanan bir fırlatma rampasına benzediğini ve bu benzerliğin Güneş'e ulaşma çabasından kaynaklandığını düşünüyor. Redford'a göre, Mısırlılar yeteneklerine o kadar çok güveniyordu ki, piramitlerin milyonlarca yıl ayakta kalacağına eminlerdi.
5000 yıl sonra söyleyebiliriz ki, Mısırlılar pek de haksız değillermiş.
Büyük Gize Piramiti, 6 milyon taş kullanılarak inşa edilmişken, Burj Khalifa, ondan 6 kat büyük olmasına rağmen yalnızca 110 bin ton beton ve 39 bin ton çelikle üretilmiştir. Elbette zaman içinde,sadece inşaatlarda kullandığımız malzemeler değil, inşalara verdiğimiz değer de değişti. Yapı mühendisi Roma Agrawel, "Antik Mısırlılar inşa ettikleri her yapının sonsuza kadar ayakta kalmasını istiyordu." diyor ve ekliyor:
"Günümüzde ise mimari tasarımlarda öncelik sağlamlığı değil pratikliği." Tıpkı ilk piramitler gibi, ilk gökdelenler de en sağlam gökdelenler olabilir. 1945'te bir B-25 uçağı Empire State Binası'na çarptığında, bina birkaç gün içinde yeniden açıldı. Agrawal, "20. yüzyılın başlarında hala her şeyi elle hesaplıyorlardı, bu yüzden her ihtimale karşı her zaman ekstra çelik eklediler." Empire State Binası Burj'un yüksekliğinin yarısından daha az olmasına rağmen, ağırlığının üçte ikisi kadardır.
Gökdelenler piramitler kadar ayakta kalabilir mi?
Asıl sorumuza geri dönecek olursa günümüz gökdelenlerinin ömrü, piramitlerin ömrü kadar uzun olabilecek mi? Bill Baker'a göre bu sorunun yanıtı: "Evet." Ona göre, gökdelenlerdeki yapı malzemeleri, şayet bakımları düzenli olarak yapılırsa sonsuza kadar dayanıklı olacaktır. Çelik ve betonun dayanıklılık konusunda en başarılı yapı malzemeleri olması, bir diğer mühendis Agrawal'ın da benzer görüşü savunmasını sağlıyor.
Buna karşın Donald Redford, gökdelenlerin piramitler kadar uzun bir süre boyunca ayakta kalabileceği düşünmüyor. Sebebi ise, kullanılan malzemeler ya da mimari değil. Redford fikrini şu sözlerle açıklıyor: "Gökdelenler işlevsel bir amaçla kullanılıyor ve dolayısıyla ömürleri ihtiyaç karşıladığı sürece devam edecek. Düzenli bir bakıma ihtiyaç duydukları için, işlevlerini yitirdiklerinde insanlar tarafından yıkılması olasıdır.