MAKYAZ MALZEMELERİN TARİHİNE DİKKAT!
Sıvı veya kremsi malzemelerde bakteriler kolayca üreyebiliyor. Bu yüzden göz sağlığınız için 3 aydır kullandığınız sıvı makyaj malzemelerinizi kullanmayın. Göz enfeksiyonuna yakalandıysanız tüm malzemeleri atın. Ayrıca kirpik kenarının iç kısmına eyeliner ile göz kalemi sürmeyin. Çünkü kirpik hattının iç kısmında gözyaşı salgı kanalları mevcut. Bunlar da tıkanıklıklara ve enfeksiyona neden olabiliyor. Her gece makyajınızı göze uygun temizleyicilerle temizleyin. Makyaj malzemelerinizi başkalarıyla ortak kullanmamaya da özen gösterin.
BİLGİSAYAR BAŞINDA ÇALIŞIRKEN MOLA VERİN
Bilgisayar ekranına bakmak gözünüzü bozmaz ama yorgunluk ve kuruluk yapar. Çünkü ekrana bakarken gözümüzü normalde kırptığımızın (10-12 kez/dakika) yarısı kadar kırparız. Göz sağlığınız için 20 dakikada bir 20 saniye süreyle uzağa bakın. Ayrıca ekranınız 50 cm mesafede ve ekranın üst sınırı da göz hizanızın altında olsun. Yansıyan ışık kaynaklarını engellemeyi de ihmal etmeyin.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜ YAZ- KIŞ KULLANIN
Ultraviyole ışınları cildinize zarar verdiği gibi gözünüze de zarar veriyor. Katarakt, kornea yanıkları, hatta göz kapağı kanserine yol açabiliyor. Bunların yanı sıra sarı nokta hastalığına neden olabiliyor. Dışarı çıktığınızda hava kapalı bile olsa yaz-kış demeden güneş gözlüğü kullanın. Kontakt lens kullanıyorsanız UV-A ve UV-B blokajı olanları tercih edin. Şapka kullanmanız bile koruma sağlayacaktır. Kar, su, kum ve betonun da güneş ışınlarını yansıttığını unutmayın.
Eczacı Sultan Dajani şunları söyledi: " Göz sağlığını iyileştirmeye ve konjonktivit riskini azaltmaya yardımcı olan besinler, çeşitli vitamin ve mineraller, özellikle C vitamini, riboflavin, E vitamini, A vitamini ile karotenoidler, çinko, bakır, selenyum ve omega-3 yağ asitler gibi antioksidanlar bakımından zengin içerikli besinlerdir."
"Bu nedenle, bol sebze ve meyve, kepekli tahıllar, fasulye ve mercimek, kuruyemiş, yağsız kırmızı et, yağlı balıklar dahil balık ve süt ürünleri veya alternatifleri ile mümkün olduğunca sağlıklı bir diyete bağlı kalmak önemlidir. "
Günlük beslenme rutininize neleri dahil ettiğiniz çok önemli olsa da, neleri azalttığınız da rol oynar.
Uzman, şekerli ve yağlı işlenmiş gıdaları kontrollü tüketmenizi tavsiye etti.
Dajani şunları söyledi: "A vitamininin göz sağlığı için önemli olduğu uzun zamandır biliniyor."
"A vitamini, göz içindeki zarları (ince derileri) sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Bağışıklık sağlığı üzerindeki olumlu etkisi sayesinde göz enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir."
"Önerdiğimiz diğer besinler de bağışıklık sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca antioksidan görevi görürler, gözlerdeki (ve vücuttaki) iltihaplanmayı azaltabilirler.''
Tek yapmanız gereken, uzun vadede sağlıklı bir diyete bağlı kalarak, günde beş öğününüzü dengeli almanızı sağlamaktır.
Sabah'ın haberine göre, Eczacı, sağlığınıza zarar veren ultra işlenmiş gıdaların yerine tokluğunuzu artıracak ve sağlığınızı iyileştirecek bol miktarda protein (yumurta, süt ürünleri, et, kümes hayvanları balık ve fasulye) eklemenizi tavsiye etti.
Dahası, bu sağlıklı beslenmenin sonuçlarını sadece birkaç hafta içerisinde göremeye başlayabilirsiniz.
Dajani şunları ekledi: "Sağlıklı beslenmeye alışkın değilseniz, bu yiyecekleri diyetinize dahil etmeniz zaman alacaktır. Ama giderek daha fazla sağlıklı beslendikçe, birkaç hafta içinde genel sağlığınızda, gözlerinizi de içerecek şekilde bir değişiklik fark edeceksiniz."
Konjonktivit veya başka göz enfeksiyonları geliştirdiğinizde, onları "hemen" tedavi etmeniz çok önemlidir.
Uzman, "Akut bakteriyel konjonktivit için, antibiyotik kloramfenikol içeren göz damlaları içi mutlaka doktorunuza" diye ekledi.
GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN EN ETKİLİ BESİNLER
BALIK
Sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek, göz problemleri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Birçok balık, zengin omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır.
Yağlı balıklar, bağırsaklarında ve vücut dokularında yağ bulunan balıklardır, bu nedenle onları yemek, daha yüksek seviyelerde omega-3 bakımından zengin balık yağı sunar. Omega-3'lerin en faydalı seviyelerini içeren balıklar arasında şunlar bulunur;
Bazı araştırmalar, balık yağının bilgisayarda çok fazla zaman geçirmenin neden olduğu kuru göz de dahil olmak üzere birçok göz hastalığını iyileştirebileceğini bulmuştur.
KURUYEMİŞ VE BAKLAGİLLER
Kuruyemişler ayrıca omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir. Kuruyemiş, ayrıca, gözü yaşa bağlı hasarlardan koruyabilen yüksek düzeyde E vitamini içerir. Göz sağlığına iyi gelen kuruyemiş ve baklagiller arasında şunlar bulunuyor;
TOHUMLAR
Kuruyemiş ve baklagiller gibi, tohumlarda da omega 3 yüksektir ve zengin bir E vitamini kaynağıdır. Omega-3 bakımından yüksek tohumlar;
Chia tohumları
Keten tohumu
TURUNÇGİLLER
Turunçgiller C vitamini açısından zengindir. Tıpkı E vitamini gibi, C vitamini de yaşa bağlı göz hasarları ile savaşmak için önerilen bir antioksidandır. C vitamini açısından zengin meyveler şunları içerir:
Limon
Portakal
Greyfurt
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yapraklı yeşil sebzeler hem lutein hem de zeaksantin açısından zengindir ve aynı zamanda göz dostu C vitamini kaynağıdır. Yeşil yapraklı sebzeler arasında şunlar bulunur;
Ispanak
Lahana
HAVUÇ
Havuç hem A vitamini hem de beta karoten açısından zengindir. Beta karoten havuçlara turuncu rengini verir. A Vitamini, vizyonda önemli bir rol oynar.
Retinanın ışığı emmesine yardımcı olan, rhodopsin adı verilen bir proteinin bileşenidir. Vücudun A vitamini yapmak için bu besine ihtiyacı olmasına rağmen, beta karotenin görmedeki rolü üzerine yapılan araştırmalar karışıktır