Orta Asya kökenli bu özel kilimin üretiminde makine ipi yerine tamamen koyun yünü kullanılıyor. Yörede "iğ" adı verilen araçla yumak haline getirilen yünler, doğal bitki kökleriyle boyanarak dokuma için hazırlanıyor. Kimyasal madde içermeyen kök boyalar sayesinde kilimlerin renkleri uzun yıllar canlılığını koruyor.
Kelkit ilçesinde usta öğreticiler eşliğinde verilen kurslarda, kadınlar geleneksel tezgahlarda kilim dokuma sanatını öğreniyor. Kursiyerler, sadece kilim değil, yolluk, heybe, kırlent, nazarlık, seccade ve duvar süsleri gibi çeşitli el dokuma ürünleri de yapıyor.
Kadınlardan Kilim Dokumaya Büyük İlgi
Kelkit Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kursiyerlerden 54 yaşındaki Zinnet Daşdan, 18 yıldır kilim dokuduğunu belirterek, "Sabah kursa geliyorum ve akşama kadar örmeye devam ediyorum. Bir ayda bir kilim dokuyorum ve bu işten kazandığım gelirle aileme katkıda bulunuyorum" dedi. Kilim dokumayı severek yaptığını dile getiren Daşdan, gençlerin de bu sanatı öğrenmesi gerektiğini vurguladı.
Yaklaşık 5 yıldır kilim dokuyan Emine Kazancı da kursa merakla başladığını ve zamanla bu işi severek yapmaya devam ettiğini söyledi. "Bir ay içinde iki kilim tamamlayabiliyorum. Kullanılan kök boyalar sayesinde kilimlerimizin renkleri yıllar boyunca solmuyor" ifadelerini kullandı.
Kilim dokumanın kendisine ekonomik kazanç sağladığını belirten Aynur Türkel, "Ayda bir kilim dokuyarak evime destek oluyorum. Talep de oldukça güzel" dedi.
Kursiyerlerden Aysun Arslan ise evde oturmak yerine üretim yapmanın kendisini daha mutlu ettiğini ifade etti. Kurs ortamının kendisine iyi geldiğini belirten Arslan, "Devletimiz bize bu imkânı sunuyor, biz de değerlendiriyoruz. Herkese bu işi tavsiye ederim. Hem kültürümüzü yaşatıyoruz hem de evimize katkı sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
Kaynak: AA