Son yıllarda çok daha popüler hale gelen avokado; 20 farklı vitamin, mineral ve Omega 3 yağları içerir. Özellikle içerdiği doymamış yağlar ile uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca kilo kaybına yardımcı olmasını sağlayan bir diğer özelliği ise fiber açısından zengin olması ve düşük karbonhidrat içermesidir. Sahurda üzerine zeytinyağı, limon, tuz ve karabiber eşliğinde yarım avokado tüketebilirsiniz. Avokado tüketecekseniz, kilo kontrolü sağlamak adına tüketeceğiniz diğer yağ zengini gıdaları azaltabilirsiniz.
BAKLAGİLLER
HURMA
BADEM
Hem protein hem de yağ bakımından zengin olan badem; E vitamini, manganez, magnezyum, riboflavin, fosfor, bakır, kalsiyum, demir, potasyum, çinko ve niasin içerir. Yüksek besin değeri sayesinde uzun süre tokluk sağlayan badem ayrıca cildinizi korur, kalp hastalığı riskini azaltır ve zayıflamanıza yardımcı olur.
ELMA
Tam bir lif kaynağı olan elma kan şekerini de dengede tutuyor ve tatlı krizlerinin önüne geçiyor. Yağ yakıcı özelliği de bulunan özellikle yeşil elmayı öğünlerden yarım saat önce yemek o öğünü hafif geçirmenizi ve gün boyunca acıkmamanıza yardımcı oluyor.
SEBZE ÇORBALARI
ebzeler haşlanırken tüm liflerini çorbaya da aktaracakları için bir kase çorba sizi uzun süre tok tutacak ve gün içindeki öğünlerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Hem az kalorili ve sağlıklı, hem de midede çok yer kaplayan doyurucu bir besin arıyorsanız sebze çorbaları tam size göre.
TURŞU
İçindeki yararlı bakteriler sayesinde tokluk hissi yaratan bir diğer besin ise turşu. Fermente bir besin olan turşu her fermente gıda gibi sindirim sistemi için çok faydalı. Özellikle salatalık turşusunun tok tutma özelliğinin daha çok olduğunu söyleyelim ve fazla turşu tüketiminin kilo almanıza yol açabileceği uyarısını da yapmadan bitirmeyelim.
YULAF EZMESİ
En sağlıklı tahıl çeşitlerinden biri olan yulaf, vücut için çok önemli olan vitamin, mineral, lif ve antioksidanlara sahiptir. Sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olan yulaf ayrıca beta-glukan kaynağıdır. Beta-glukan çözünür lif adı verilen ve bağırsaklar içerisinde suda eriyerek çözülen bir kıvama sahiptir. Kötü kolesterol ve total kolesterolü düşürür. İnsülini dengeler ve kan şekeri seviyelerini düşürür.
Diğer tahıllara göre çok daha fazla protein ve yağ içeren yulafı genellikle kahvaltıda sütle pişirerek servis edebilirsiniz.
Yumurta hem dünyada hem de ülkemizde en çok tüketilen gıdalardan biridir. Yüksek besin değeri, uzun süre tok tutma özelliği ve ulaşılabilir olması sebebiyle vazgeçemediğimiz yumurtanın protein değeri oldukça yüksektir. 1 adet yumurta ortalama olarak 6 gram protein içerir. Bu protein oranı kas oranınızı artırmaya ve tok kalmanıza yardımcı olur. Bu sebeple profesyonel sporcular günde en az 2-3 adet yumurta tüketir. Ayrıca yumurta akının amino asit bakımından zengindir.
SÜT ÜRÜNLERİ
Kaynka: Yemek.com - Sinpas.com