Türkiye'nin en verimli ovalarından Bafra Ovası'nda üreticiler, kapya biber hasadına başladı.
Salça, toz biber yapımında kullanılan, közlenerek tüketilen kapya biber, lezzeti ve etli yapısıyla talep görüyor.
Bafra Yeşilyazı Mahallesi'nde kapya biber üretimi yapan Adem Yanık, günde 80 ile 100 ton arasında kapya hasadı yaparak Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiklerini söyledi.
Ürünün tarladayken alıcı bulduğunu ifade eden Yanık, "Hem üretimini yapıyoruz hem de köylülerimizden alıp satışını yapıyoruz. Bu şartlarda köylümüz para kazanıyor." dedi.
Kapya biberin ihracatının da yapılmasını istediklerini belirten Yanık, şunları kaydetti:
"Samsun'da tam donanımlı analiz laboratuvarı olmadığı için ihracatçılar çekiniyor. Kapya biberimiz çok kaliteli ve aroması aranılan nitelikte. İhracat yapıyoruz ama ürünümüz Mersin'e gidiyor, oradan ürünün geri gelme riski var. Samsun'da bu laboratuvar olsa ihracatı kolay yapabiliriz. Hem ülkemiz hem de biz kazanabiliriz."
Engin Albayrak da 600 dekar alanda kapya biber yetiştirdiğini, hasadı yapılan ürünü Elazığ, Kütahya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya gibi illere gönderdiklerini aktardı.