TRT'de yeni başlayan Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram-ı Veli dizisi yayınlandığı ilk gün yoğun ilgiyle karşılaştı.
Burak Sevinç'in başrolünde olduğu dizi, Aşkın Yolculuğu serisinin 2. dizisi olarak yayına başladı.
Aşkın Yolculuğu serisisin ilk dizisi olan "Yunus Emre" de izleyicinin büyük bir beğenisini topladı. ? Hacı Bayram-ı Veli Aşkın Yolculuğu dizisinin özel bir stüdyoda çekildiği belirtiliyor. Tekden Film'in yapımcılığını üstlendiği dizinin çekimleri, İstanbul'da kurulan özel platoda yapılmaktadır.
Peki dizinin konu aldığı Hacı Bayram-ı Veli kimdir?
Türk mutasavvıf ve şair Hacı Bayram-ı Veli, Safevî Tarikâtı büyüklerinden Hoca Alâ ad-Dîn Ali Erdebilî’nin talebelerinden olan, Somuncu Baba adıyla da bilinen Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli'nin müridi ve Bayramîyye Tarikâtı'nın kurucusudur.
Doğum ismi, Numan bin Ahmed, lâkâbı "Hacı Bayram"dır. 1352 tarihinde Ankara’nın Çubuk Çayı üzerinde Zül-Fadl(Solfasol) köyünde doğdu. Hacı Bayram-ı Veli, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu’da yetişti. Eserlerini diğer Hacı Bektaş-ı Veli yoldaşları gibi Türkçe olarak yazarak Türkçe kulanımını Anadolu'da önemli şekilde etkiledi.
1412 yılında Hacı Bayram-ı Veli, hocası Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli'nin Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşad faaliyetlerine başlar. Bu tarih, Bayramiye tarikâtının kuruluşu kabul edilir. II. Murad verdiği ünlü bir fermanda, Hacı Bayram-ı Veli'nin talebelerinin, yalnız ilim ile meşgul olmaları için, onların vergi ve askerlikten muaf tutulduğu bildirmiştir.
Hacı Bayram-ı Veli, ömrünün sonuna kadar İslâmiyeti yaymak için çalıştı. 1429 tarihinde Ankara'da öldü. Türbesi kendi ismiyle anılan Hacı Bayram Camii'ne bitişik olup, ziyaret mahallidir.
Ölümünden sonra tarikât, müridleri üzerinden Akşemsettin’e atfedilen (Şemsîyye-î Bayramîyye Tarikâtı), Bıçakçı Ömer Dede (Şeyh Emir Sıkkinî)’ye atfedilen (Melâmetîyye/Melâmîyye-î Bayramîyye Tarikâtı) ve Akbıyık Sultan’a atfedilen (Celvetîyye-î Bayramîyye Tarikâtı) olmak üzere üç ayrı kola ayrılarak devam etmiştir.
Hacı Bayram-ı Veli, Yunus Emre gibi Hacı Bektaş-i Veli'den etkilenmiş ve aynı tarz şiirler söylemiştir. Şiirlerinde "Bayramî" mahlasını kullanmıştır.
Hacı Bayram-ı Veli'nin türbesi, kendi adıyla anılan caminin hemen yanında bulunmaktadır.
Hacı Bayram Camii ve yanındaki Augustus Tapınağı, Ulus.
Binanın dıştan görünümü.
Hacı Bayram Camii Minaresi.
Hacı Bayram Camii namazgahı.
2015'te meydan düzenlemesi ardından