1. İNCİR
"İncir yiyin. Cennetten bir meyve indi diye haber verecek
olsaydım bunu söylerdim. Çünkü cennet meyvesi çekirdeksiz olur. Onu yiyin
çünkü bâsûru keser topuk v.s eklem ağrılarına (nikris) iyi gelir."
Kenzü’l-‘ummâl, X, nr. 28280, 28307
2. İNEK SÜTÜ
"İnek sütleriyle tedavi olunuz. Allah’ın onda şifa yaratmasını dilerim. Çünkü o her bitkiden otlar."
Ebû Kâsım Süleymân b. Ahmed et-Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr, I-XXV, Kâhire 1980, X, 14, nr. 9788; Süyûtî, et-Tıbbu’n-Nebevî, 315, nr. 494, Beyrut 2002.
3. KARPUZ VE KAVUN
"Yemekten önce kavun/karpuz yemek mideyi iyi temizler gayet, hastalığı (dâu) defeder nihayet."
Kenzü’l-‘ummâl, X, nr. 28287.
4. KURU ÜZÜM
"Kuru üzüm ne güzel yiyecek, siniri kuvvetlendirir, devamlı ağrıları dindirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı yok eder ve rengi berraklaştırır."
Kenzü’l-‘ummâl, X, 28266
5. ZEYTİNYAĞI
"Resûlullâh bize zâtu’l-cenb tedavisi için el-kustu’l-bahrî ve zeyt (zeytinyağı) önerdi."
Tirmizî, “Tıb”, 28, nr. 2079; İbn Mâce, “Tıb”, 17, nr. 3467; Taberânî, Kebîr, V, 202, nr. 5090;
Hâkim, Müstedrek, V, 284–285, nr. 7520–7523; İbnü’l-Esîr, Câmi‘u’l-usûl, VII, nr. 5662.
Süyûtî, Cem‘u’l-Cevâmi‘de nakletmiştir.
6. SAFRAN
“Peygamberimiz zâtü’l-cenb hastalığına karşı zeytin ve vers (alaçehre veya yemen safranı denilen ve Yemen’de çok yetişen bir tür bitki) önerdi." Aynı rivâyetin devamında
Katâde de ağzının ağrıyan tarafından ludd yaptırmış olduğunu nakletmektedir.
Bir rivâyette, “Nebî (s.a.v.) bize zâtu’l-cenb için zeytinyağı ve versi medhetti”
denilmektedir.
Tirmizî, “Tıb”, 28, nr. 2078