YEMENİZ TAVSİYE EDİLEN BALIKLAR
Balık, genellikle omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve önemli mineraller içerir. Balık gerçekten çok sağlıklıdır ve yüksek kalitede protein içerir. Doktorlar, haftada iki ila üç kez balık yememizi tavsiye etmektedir. İşte, içiniz rahat bir şekilde tüketebileceğiniz en sağlıklı balık çeşitleri…
Bas (Levrek)
Lüfer
Kerevit
Pisi Balığı
Halibut (Kalkana benzer yassı balık)
Domuz balığı
Ringa
Aslan balığı
Lambuka
Levrek çeşitleri
Kabuklu deniz hayvanları
Kırmızı davul balığı
Somon (yabani avlanmış)
Deniz tarağı (dalgıçların yakaladığı)
YEMEMENİZ TAVSİYE EDİLEN BALIK TÜRLERİ
YAYIN BALIĞI
Çok lezzetli olan yayın balığı gençken yenmelidir. Yaşlandıkça etinin lezzeti yok olur. Tadı dana etine benzer.
KÖPEK BALIĞI
Vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına sebep olur. Bu açıdan tüketilmesi tehlikeli bir balık çeşitidir.
MORİNA BALIĞI
Çok tüketilen bir balık olmasına karşın, morina balığının zararları çok fazladır. İştahsızlık, kilo kaybı ve böbrek taşında büyüme gibi zararları vardır.
TUNA (TON BALIĞI)
Ton balığını birçok kişi tüketir fakat zararlarını bilmemektedir. Karidesten en sonra en popüler ikinci balık olan tuna yani ton balığı içinde bol miktarda civa barındırır. Aşırı tüketildiğinde sinir sistemi üzerinde olumsuz etki yaratır.
PATAGONYA DİŞ BALIĞI
Bu balığın ticari adı Şili levreğidir. Nesli tükenmekte olan bu balık türünü tüketmemeniz tavsiye edilmektedir. Grrenpeace’e göre; insanlar bu balığı yemeyi bırakmazsa beş yıl içerisinde Patagonya dişbalığının sonu gelecektir. Bu balık da tıpkı tuna balığı gibi ciddi oranda civa barındırır.
TURUNCU İMPARATOR BALIĞI
Turuncu İmparator Balığı çok fazla avlanan ve yüksek seviyede civa barındıran bir balıktır. Uzun ömürlü bir balıktır ve olgunluğa ulaşması 10-20 yıl kadar sürer. Popülasyonlarının iyileşmesi uzun zaman aldığı ve cıva gibi toksinleri barındırdığı için tüketmemeniz tavsiye edilir.
AMERİKAN YILAN BALIĞI
Yılan balığı çoğunlukla suşi yapımında kullanılır. Aşırı cıva içeren Amerikan yılan balığı sarı ve gümüş yılan balığı olarak da satılmaktadır. Popülasyonları ve cıva barındırdıkları için tüketilmemesi tavsiye edilen balıklar arasındadır.