Son günlerde artan depremlerle birlikte vatandaşlar tarafından hangi illerden fay hattı geçiyor, hangi illerde fay hattı bulunmadığı araştırılıyor.
İnternette deprem konusuyla ilgili aratılan soruların başında Hangi illerde deprem riski yok, deprem riski en az olan 3 ilimiz nedir, Türkiye'de hangi ilde deprem olmaz soruları geliyor.
AFAD'ın hazırladığı Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası, Türkiye'deki fay hatlarının durumunu ve tehlike derecelerini ortaya koyuyor.
Peki bu haritaya göre deprem riski en az olan iller hangileri, hangi illerde deprem olma ihtimali daha düşük? İşte yanıtı..
İŞTE DEPREM RİSKİ DÜŞÜK ŞEHİRLER
Kırklareli fay hattına uzakta yer alan ve 4. derece riskli bölgede bulunan illerimizden biridir.
Karaman ise Türkiye'de deprem riski en düşük olan illerden biri. Tüm ilçeleri beşinci dereceye sahipken, sadece küçük bir kısmı 4. derece deprem bölgesi olarak nitelendiriliyor.
Nevşehir 4. deprem kuşağında yer aldığından, depreme maruz kalma olasılığı düşüktür.
27 Mayıs 1900'de Nevşehir'de meydana gelen en büyük deprem 4.3 büyüklüğündeydi. 1900 yılından sonra 4 üzerinde bir deprem yaşanmadı.
Türkiye'de deprem riskinin en düşük olduğu illerden biri olan Aksaray, Güzelyurt ve Gülağaç ilçeleri ile birlikte 5. derece deprem bölgesinde yer alıyor.
Konya, düzlükleri nedeniyle 4 ve 5. bölgede yer alıyor. Bazı alanlarda zemin alüvyon olduğu için 1. dereceye giriyor.
Ilgın, Akşehir ve Tuzlukçu gibi bölgeler 1. dereceye sahipken, diğer bölgeler 3-4 ve 5. dereceye sahiptir. Bu nedenle il olarak hangi bölgenin ne kadar güvenli olduğuna dikkat etmek önemli.
İl olarak değerlendirildiğinde depreme karşı güvenilir bir yer olan Edirne Kaleiçi'nde yapılaşmaların yeniden değerlendirilmesi gerektiği biliniyor.
Fakat Saroz Körfezi hariç olmak üzere Edirne'nin diğer ilçeleri deprem konusunda güvenilir olarak değerlendiriliyor.
Düşük riskli şehirler arasında yer alan Ankara, 4. bölgede yer alıyor. Ankara'nın en güvenli bölgeleri de Etimesgut, Yenimahalle, Mamak ve Polatlı ilçeleri olarak listeleniyor.
Niğde, tamamı 4 ve 5 derece olan depreme karşı en güvenilir yerlerden biri. Niğde'de en güvenilir ilçe Altunhisar, 5. derece riskli bölgede yer alıyor.
Türkiye Deprem Bölgesi Haritası'na göre en az riskli bölgede bulunan Sinop, 2019 Aralık ayında 1.7 büyüklüğünde bir deprem yaşadı.
Sinop, genel olarak deprem bölgesi olmayan bir şehir. Fakat olası bir deprem halinde görece yüksek riske sahip ilçeler; Boyabat, Durağan ve Saraydüzü olarak listeleniyor.
Giresun, 4. derece risk bölgesinde yer alarak deprem riski düşük illerden biri haline geliyor.
Keşap, Piraziz, Eynesil, Görele, Tirebolu ve Çanakçı ilçeleri en güvenilir noktalar olarak ele alınıyor.
Rize, İzmir depreminden sonra dördüncü risk bölgesine yükseldi ve risk arttı. Bununla birlikte, diğer illere kıyasla güvenilirliğini koruyor. Uzmanlar, 1999 depreminden önce yapılan binaların gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
Rize, İzmir depreminden sonra dördüncü risk bölgesine yükseldi ve risk arttı. Bununla birlikte, diğer illere kıyasla güvenilirliğini koruyor. Uzmanlar, 1999 depreminden önce yapılan binaların gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
Artvin, Türkiye'nin her yerinde orta ve az riskli bölge olarak görülüyor. 2, 3 ve 4. derece bölgeleri içeren bu şehirde, sahil bölgeleri 2. derece risk altında.
Artvin'in en güvenli yerleri ise Arhavi, Borçka, Murgul ve Hopa ilçeleridir. En tehlikeli bölgeler ise Maden, Peynirli ve Ovacık yerleşim yerleridir.
Trabzon, neredeyse tüm şehrin 4. derece risk bölgesinde olduğu için depreme karşı güvenilir yerler arasında yer alıyor.
Depreme karşı dayanıklı olan diğer ilçeler arasında Arşin, Araklı, Akçaabat ve Maçka yer alıyor.