İnsan hayatındaki en değerli hazinelerin başında gelen sağlık, dinimizce de büyük bir hassasiyetle korunması istenilen beş esastan biridir. Pek çoğumuz ne yazık ki sağlığımız yerinde iken bu nimetin farkına çok varamaz iken en ufak bir rahatsızlığımızda sağlığımızın her şeyden önce geldiğini bizzat yaşayarak görürüz.
Vücudumuzda büyük- küçük görülebilecek olan her türlü sağlık sorunu, insan için rahatsızlık vericidir. Oysaki biz aciz insanoğlu derdi verenin dermanının da kendisinde olduğunu bazen göz ardı ederek isyana kapılabiliyoruz.
Uzun yıllar boyu hastalığı ile uğraşan Eyyûb (as), bu rahatsızlığının tez vakitte iyileşmesi ve sağlık probleminin giderilmesi için yüce Allah (c.c)'a şöyle dua ederdi:
أَنّٖي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمٖينَ ''Şüphesiz ki ben derde uğradım, sen merhametlilerin en merhametlisisin.'' (Enbiya, 21/83)
Bizlerde örnekte olduğu gibi hastalık anlarında her şeyden önce ilk olarak Allah'a sığınmalıyız. Bunun için Kuran-ı Kerim'de hastalıklara karşı iyi gelen şifa ayetlerini bulup araştırabilir ve bunu hasta kimselere ya da hasta olan biz isek kendimize okuyup üfleyebiliriz.
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), sabah akşam Allah’tan sağlık, afiyet ve iyilik istemek için şu duayı okumuştur:
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ
“Allah’ım! Senden dünya ve ahirette af, sağlık, sıhhat ve nimet istiyorum.” (Ebû Davud, Edeb, 110)
Peygamber Efendimiz (SAV), aile fertlerinden hastalıklı birisini görünce mübarek sağ eliyle sıvazlayıp ''Ey insanların rabbi! Rahatsızlığı gider ve şifa ver. Şifayı veren ancak Sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle şifa ver ki hiç hastalık izi kalmasın.'' (Müslim, Selâm, 47) diyerek Allah (c.c)'dan yardım istermiş
VÜCUTTA AĞRIYAN YERE HANGİ DUA OKUNUR?
Sahabe-i Kiram'dan Osman b. Ebi’l-Âs (ra), herhangi bir yerinde ağrı duyduğu zaman Efendimiz (SAV) elini ağrıyan yere koymasını isteyip 3 kez ‘Bismillah’ de, 7 kez de;
“Eûzü billâhi ve kudretihî min şerri mâ ecidü ve ühâziru” (Allah’ın adıyla. Hissettiğim ve sakındığım ağrının şerrinden Allah’a ve Allah’ın kudretine sığınırım!) de buyurmuştur.
KURAN-I KERİM'DE GEÇEN 2 ŞİFA...
Bal tüketiminin insanoğlu için adeta bir şifa kaynağı olarak belirtildiği Kuran-ı Kerim'de özellikle de bazı surelerin hastalıklara çok iyi geldiği bilinmektedir. Örneğin Fatiha Suresini okumak, fiziki rahatsızlıklara iyi geldiği gibi bir insanın deli olması gibi psikolojik rahatsızlıkları da engellemektedir.
Ayrıca namaz kılmanın bedenimize şifa sağladığına değinen bir hadis-i şerifte Ebu Hureyre (ra) şöyle naklediyor: "Bir gün, Rasulullah (asm) namaza erken kalktı. Ben de erken kalktım ve biraz namaz kıldıktan sonra oturdum. Rasulullah (asm) bana dönüp baktı ve: "Karnın mı ağrıyor?" buyurdu. Ben: "Evet! Ey ALLAH'ın Rasulü!" dedim. O: "Öyleyse kalk namaz kıl, çünkü namazda şifa vardır!" buyurdu. (İbn-i Mace)
Okunuşu: "...Ve yeşfi sudûra kavmin mu'minîn. (mu'minîne)."
Anlamı: “Allah, mümin bir topluluğun kalplerine şifa versin/gönüllerini ferahlatsın!” (et-Tevbe, 14)
Okunuşu: "Ve nunezzilu minel kur’âni mâ huve şifâun ve rahmetun lil mu’minîne (mu’minîn)...."
Anlamı: “Biz, Kur’ân’dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, mü’minler için şifâ ve rahmettir…” (el-İsrâ, 82)
Okunuşu: "Ve izâ maridtu fe huve yeşfîni."
Anlamı: “Hastalandığım zaman bana şifâ veren O’dur.” (eş-Şuarâ, 80)