Yayınlanan görüntülerde Lübnanlı askerlerin araçların da bulunduğu geniş bir tünelde gezindiği görülüyor. Haberlere göre Hizbullah yer altı tesisinin kontrolünü Lübnan ordusuna yaklaşık bir hafta önce devretti. Ancak el-Arabiya'nın kaynakları ordu girmeden önce ağır ekipmanların tesisten götürüldüğünü belirtti.
Hizbullah ve İran'ın Beyrut Büyükelçiliği, 16 Ağustos 2024'te İmad-4 tesinin tanıtan bir video paylaşmıştı.
Kamyonların da geçebileceği büyük tüneller içeren dev yeraltı kompleksi füze depolama alanı ve fırlatma sahası olarak da kullanılıyor. Adını 2008 yılında İsrail tarafından suikasta uğrayan efsanevi Hizbullah Komutanı İmad Muğniye’den alıyor. Tesis bilgisayarlar, aydınlatma ve motosikletlerin rahatlıkla ilerleyebileceği büyüklük ve derinlikte tünellerle donatıldı.
Tesisin görüntülerinin yayınlanması o dönemde direniş örgütünün, İsrail’e karşı yürüttüğü gerilim kampanyasın bir parçası olarak yorumlanmıştı. Görüntülere şu konuşma eşlik ediyordu:
“Bugün Lübnan'daki direnişin elindeki silah, ekipman, kabiliyet, kadrolar, uzmanlık ve deneyim, ayrıca inanç, kararlılık ve irade hiç olmadığı kadar güçlü. Bu hedefler ve koordinatları bizim elimizde. Bu füzeler son derece gizlilik için yerleştiriliyor, konuşlandırılıyor ve hedeflere odaklanıyor. Direniş artık hassas ve hassas olmayan füzelere ve silah kapasitesine sahip."
Arka planda ise Hizbullah'ın şehit lideri Hasan Nasrallah’ın zafer vaat eden şu sözleri duyuluyordu:
“İsrail ile bir sonraki savaşımız işgal altındaki Filistin’in tamamını kapsayacak.”
Fakat tesis, tüm Lübnan’a bir örümcek ağı gibi yayılan hatta sınırın öte tarafına kadar sızan, son derece karmaşık, hücum veya savunma gibi farklı işlevlere sahip yer altı dünyasının sadece küçük bir parçası.
İmad 4'ün o dönemki görüntüleri, İsraillilerin yıllardır var olan Lübnan’daki gelişmiş tünel ağı korkusunu da doğruluyor. İsrail ordusu, 2018 yılında Kuzey Kalkanı Harekâtı sırasında küçük bir kısmını keşfetmiş olmasına ve akademik kurumların raporlarına rağmen tünellerin nitelikleri ve kapsamının abartıldığını iddia ediyordu. İmad-4’ün görüntüleri bu yaklaşımın hatalı olduğunu göstermişti.
İsrail merkezli Alma Enstitüsü’nün Araştırma Birimi Başkanı eski Binbaşı Tal Beeri, bu stratejik yer altı yapısının Lübnan’ın güneyi ile sınırlı olmadığını, bölgesel bağlarla Beyrut’a, oradan da kuzeyde Suriye sınırına kadar uzandığını söylüyor. Alma’nın 2021 yılında yayımladığı rapora göre yer altı ağı, dağlık arazide tünel kazma konusunda uzmanlaşmış Kuzey Korelilerin gözetiminde inşa edildi.
Lübnan’da esas olarak dört tip yer altı yapısı var. İmad 4'ün de aralarında bulunduğu saldırı amaçlılar, bir bölgeden diğerine giden büyük ve uzun yapıya sahip. Bu tünellerin içerisine araçlar ve çok namlulu roketatarlı kamyonetler dahi girebiliyor. Beeri, bu stratejik tünellerde fırlatma sahasını belli etmeden balistik füzelerin de kullanılabileceğini şu sözlerle aktarıyor:
“Fırlatma sahasına bir platform ya da tünelden yukarı çıkan bir yamaç inşa edilebilir. Kamyon tünelden çıkar, ateşler ve geri iner. Biri alanın üzerinden uçtuğunda, görebildiği tek şey dağdır. Hızlı ve mobil bir şekilde füze fırlatabilirler.”