Gerek ayet-i kerimelerde gerek de hadis-i şeriflerde ismi çokça zikredilen besin kaynaklarından birisi olan hurma, maddi ve manevi arınmamız için tüketilmesi gereken en şifalı kaynakların başında geliyor. Günümüzde uzmanların üzerine basa basa söylediği hurmanın faydaları, daha Efendimiz (SAV) döneminden ortaya çıkmaktadır.
Pek çok cinsinin bulunduğu ve hadis-i şeriflerde 'cennet meyvesi' olarak da geçen hurmanın en değerlisinin Medine'de bulunan ''ACVE'' hurması olduğu öne sürülmektedir. Acve hurmasının bu denli kıymet ve değer görmesinin sebebini bazı kimseler; onu Medine’ye Efendimiz (SAV)'in kendi mübarek elleriyle dikmiş olmasına ya da hakkında bereket duası yapılmasına bağlanmaktadır. Peki başka hangi hurmalar var?
(KUDÜS) MECDÜL HURMASI: Açık kahverengi renginde, iri bir hurmadır. En sevilenler arasındadır.
İRAN HURMASI: Taze hurmalar arasındaki en iri olanıdır. Şeker oranı çok olmadığından diyabet hastalarının tercihidir.
MEDİNE HURMASI: İnce kabukludur ve en fazla tercih edilen hurmalardandır.
SUGAİ HURMA: Lif oranı zengindir, çoğunlukla şeker hastaları tüketir.
TUNUS HURMASI: Dokusu kuru ve uzundur. Genelde atıştırmalık olarak tüketilir.
MEŞRUK HURMASI: Kabuğu kalın, şeker oranı çoktur. Genelde hacıların ikram ettiği hurma türüdür.
ŞELEBİ HURMA: Orta ebatta olup, bilinen en iyi özelliği kan yapıcı olmasıdır.