Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi olan Hürrem Sultan'ın, Türk kahvesinin Osmanlı halkı ile tanışmasında etkisinin büyük olduğu iddia edilir.
Rivayete göre meşhur kahve, lokum ve su üçlüsü ilk olarak Hürrem Sultan tarafından ortaya atılmıştı.
Bu yöntem, tıpkı günümüzdeki gibi kahvenin acılığını dengelemek için kullanılıyordu.
Ancak yine rivayetlere göre Hürrem Sultan, kahvenin tadının daha yumuşak olması için lokumu cezvede eritip eriyen lokumu kahvenin içine döktürmüş. Hürrem Sultan, sadece lokumla da kalmayarak kahveye parçalanmış kuru kayısı, kuru incir gibi meyveler ve tarçın gibi eklemelerde bulunmuş.
Bu kahve Hürrem Sultan kahvesi olarak anılır olmuş.
İşte Hürrem Sultan kahvesinin tarifi...
MALZEMELER
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
2 adet küçük güllü lokum
1 adet kuru kayısı
1 adet kuru incir
Çeyrek çay kaşığı tarçın
1 fincan su veya süt
YAPILIŞI
Kuru meyveleri küçük küçük doğrayın.
Ardından bir cezve içine süt veya su, kahve, lokum, kayısı parçaları, incir parçaları ve tarçını ekleyip 15 - 20 saniye kadar tahta kaşıkla karıştırın.
Hürrem Sultan usülü kahveniz hazır!