Hz. Osman, Hz. Muhammed’in vefatından sonra İslam Devleti’nin halifesi olan 3. kişidir. Hilafeti 12 yıl sürmüştür.
Hz. Osman’ın hilafet dönemini İslam tarihçileri iki kısma ayırmışlardır. Bunlardan birincisi Hz. Osman’ın ilk altı yılını kapsayan dönem diğeri ise Hz. Osman’ın şehadetine kadar olan kısımdır.
Hz. Osman’ın ikinci altıncı yılı özellikle kendisinin atadığı kişilere karşı halktan muhalif seslerin yükseldiği ve İslam toplumunda hoşnutsuzlukların başladığı dönem olarak kabul edilir.
656 yılına geldiğinde artık İslam toplumunda bölünmüşlükler mevcuttu. Birçok kimse Hz. Osman’ın halifeliği bırakmasını ve başka birine devretmesini istiyordu. Burada ise muhalifler arasında da ikilikler vardı. Bir grup Hz. Ali’yi diğer grup Talha bin Ubeydullah’ı öteki grup ise Zübeyr bin Avvam’ı destekliyordu.
Bu ayrılığa rağmen yine aynı yılda Hz. Osman’ı hilafet makamından indirmek için Medine’ye yürüdüler. Ancak Medine’nin hemen dışındaki mevkiden Halife’den olur alan Hz. Ali onları ikna etti ve gruplar döndü. Ancak yolda yakaladıkları habercinin üstünden kendilerinin idam edileceğine ve cezalandırılacaklarına dair bir mektup bulunca tekrar Medine’ye doğru yürüdüler.
İsyancı grupları yeniden karşısında gören Hz. Ali, Hz. Osman’a bulunan mektubu kendisinin yazıp yazmadığını sordu. Kısa süre sonra bu tartışmalı emiri Halife’nin ağzından yardımcısı Mervan bin Hakem yazmıştı.
Gruplar emrin iptaline dair söylemlere aldırmadan Halife’nin evini çevirdiler. Halife’nin kapısında başında Hz. Ali’nin olduğu bir heyet bekliyordu. İlk başta gevşek olan bu kuşatma zaman geçtikte sıklaştı. Halife’nin namazını mescitte kılmasına dair izin verilmedi.
Haziran 656’da bir grup isyancı Halife’nin evinin yanında bulunan evin çatısından Hz. Osman’ın evine girdi. Eşinin engel olmaya çalışmasına rağmen o esnada Kur’an-ı Kerim okuyan ve oruçlu olan Halife Hz. Osman’ı şehit ettiler. Halife şehit olurken 80 yaşındaydı.
Halife’yi şehit eden tam olarak bilinmezken rivayetler Amr bin Namık ve Kinane bin Beşr üzerinde yoğunlaşmaktadır.