Lübnanlı bir güvenlik kaynağı salı sabahı yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun ülkenin güneyindeki köylerden çekildiğini ancak beş önemli noktada kalmaya devam ettiğini söyledi.
Anlaşmaya göre İsrail'in geri çekilmeyi üç hafta önce tamamlaması gerekiyordu. Beyrut hükümeti ABD baskısı altında zoraki olarak bu süreyi 18 Şubat'a kadar uzatmayı kabul etmişti.
Beş bölgede kalma kararına Beyrut hükümeti salı günü bir tepki vermedi. Bir gün önce Cumhurbaşkanı Jozef Aun, "İsrail'i anlaşmaya uymaya, belirtilen tarihte çekilmeye ve tutukluları iade etmeye zorlamak için çeşitli düzeylerde temasları takip ediyoruz. Anlaşmanın sponsorları bize yardım etme sorumluluğunu üstlenmelidir." demişti.
Agence France Presse'ye konuşan kaynak, Lübnan ordusunun bazı bölgelerde patlayıcı bulunması ve yolların hasar görmüş olması nedeniyle kademeli olarak konuşlandığını kaydetti.
Lübnan ordusu mühendislik birimlerinin bölgeleri araştırdığını, yolları açtığını ve çatışmalardan kalan patlamamış mühimmatları güvenli bir şekilde kaldırdığını duyurdu. Güçlerin pazartesi gecesinden beri bazı köylere girmeye başladığını bildirdi.
Yerel yetkililer, savaş sırasında yerinden edilmiş Lübnanlılara, "güvenliği" garanti altına almak için geri dönmeden önce Lübnan ordusunun konuşlanmasını beklemeleri çağrısında bulundu.
İsrail ordusu geri çekilmeyi henüz doğrulamadı. Ancak Savunma Bakanı İsrael Katz, salı sabahı yaptığı açıklamada, ordunun Lübnan'daki ateşkes anlaşmasının şartlarını "zorla" uygulayacağını iddia ederek şöyle konuştu:
"Bugünden itibaren İsrail ordusu, Lübnan'daki beş stratejik karakolda tampon bölgede kalmaya devam edecek ve Hizbullah'ın herhangi bir ihlaline karşı anlaşmayı güçlü ve tavizsiz bir şekilde uygulamaya devam edecek."
İsrail ordusu ayrıca sınırın kendi tarafındaki savunmasını da artırdı. Her İsrail sınır yerleşiminin önünde bir tane olmak üzere yeni karakollar kurdu. Daha fazla kamera, radar ve sensör de dahil olmak üzere daha iyi gözetleme kabiliyetleri sağladı ve savaş öncesine kıyasla asker sayısını üç katına çıkardı.