Eyyüb El Ensari Türbesi
Türbe, Eyüp Sultan Camii adıyla bilinen caminin kuzey tarafında ve iç avlunun hemen önündedir. Fetih sonrası İstanbul'da yapılan ilk eser budur. Büyük Türk hükümdarı Fatih Sultan Mehmed tarafından, 1454-55 tarihlerinde yaptırılmıştır. Eyüp Sultan Camii, İstanbul'da Eyüpsultan semtinde Haliç kıyısında bulunan cami, olmasının ötesinde kutsal bir ziyaret yeridir. Özellikle Ramazan ayında ziyaretçi yoğunluğu yaşanmaktadır.
Hz. Yuşa Türbesi
Yuşa Tepesi üzerinde, Anadolu Kavağı'nın güneyinde, Beykoz'da bulunur. Üsküdar'dan 15A otobüsüne binilerek varılabilir ya da Anadolu Kavağı vapurları tercih edilebilir. Ramazan etkinlikleri kapsamında ziyaret edilebilecek türbeler arasındadır.
Yuşa adını İbranice’den alır. İbranice’de “ye” Allah, “şua” kurtarsın demektir. Zaman içinde bu iki kelimenin birleşimi Yuşa olarak değişime uğramıştır. Hz. Yuşa’nın babası, oğluna bu ismi koyduğunda İsrail’in Firevun’dan kurtarılmasını dilemiştir.
Hz. Yuşa Türbesi bir tepede yer almaktadır. Mezar tam olarak 17 metre uzunluğundadır. Bunun sebebi cenazenin tam olarak bu alanın neresinde yattığı bilinmediğinden dolayı 17 metrelik bir alan koruma altına alınmıştır.
Yuşa Peygamber, Yusuf (a.s) neslinden olup, Hz. Musa’nın çağdaşıdır. Hz. Musa’nın Genç Yuşa ile “İki denizin birleştiği yere” kadar yaptıkları tarihi ve gizemli yolculukları ve burada Hızır (a.s) ile buluşmaları Kuran-ı Kerim’de Kehf Suresi’nin 60-65. ayetlerinde anlatılır.
Yahya Efendi Türbesi
Yahya Efendi Türbesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Sarayı karşısında, Yahya Efendi Tekkesi'nin bitişiğinde bulunan 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbedir. Beşiktaşlı Yahya Efendi, Molla Şeyhzade ya da Şeyh Yahya Trabzoni, Osmanlı devrinde yaşamış mutasavvıf, alim ve şair. Kanuni Sultan Süleyman devrinde İstanbul’da müderrislik yapmış olan Yahya Efendi, devrinin tanınmış alimlerindendir.
Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi
İstanbul'daki manevi yerler arasında ziyaret edilmesi gereken en önemli noktalardan biri olan Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Türbe, Mihrimah Sultan, Şemsi Paşa ve Yeni Valide gibi tarihi camilere ev sahipliği yapan Üsküdar Meydanına yaklaşık 10 dakikalık mesafede bulunmaktadır.
Anadolu'da yetişen en değerli velilerden olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, 1541 yılında Koçhisar'da dünyaya gelmiştir. Asıl ismi Mahmut olmakla beraber Hüdayi ismi ve Aziz sıfatının kendisine sonradan verildiği bilinmektedir. Cüneyd-i Bağdadi Hazretleri'nin neslinden olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, İslam tasavvufunun en önemli temsilcilerinden biri olarak gönüllere taht kurmuştur.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi'ne haftanın her günü gelebilirsiniz. Türbe 09:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır.
Sümbül Efendi Türbesi
Sümbül Sinan Efendi (d. 1452 - ö. 1529), İstanbul’un büyük velilerinden, Halvetiyye'nin Sünbüliyye kolunun kurucusu mutasavvıf, medrese kökenli müfessir ve vaizdir.
Sümbül Efendi'nin İstanbul Koca Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi'ndeki kabri bu şekildedir. Ramazanda ziyaret edilecek türbeler arasındadır.
Zuhurat Baba Türbesi
Zuhurat Baba, İstanbul Bakırköy'de bugün Zuhurat Baba olarak anılan semtte türbesi mevcut bulunan velidir. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un Fethi esnasında Bizanslılar bütün su kuyularını zehirleyince, savaşın en yoğun şiddette yaşandığı anlarda Osmanlı ordusu su ihtiyacını karşılayamayıp, susuzluk sorunuyla karşılaşır. Su sıkıntısının artmaya başladığı anda sırtında su kırbası, elinde su tasları ile ak sakallı, nur yüzlü bir kişi ortaya çıkar. Bu kişiye askerler "aniden beliren" anlamında "Zuhurat Baba" diye seslenirler.
Sırtındaki tek su kırbası ile koskoca ordunun susuzluğunu gideren bu mübarek zatın savaş sonunda öldüğünü, kanlar içindeki ak sakalı ile yerde yattığını ve su kırbasından sanki bir pınar gibi sürekli su aktığını görünce bu kişinin bir Allah dostu olup, Müslüman Türk ordusuna Allah tarafından gönderildiğini anlarlar ve olduğu yere gömerler.
Sarıyer'de "Telli Baba", "Gözcü Baba" ve Bakırköy'de bulunan "Zuhurat Baba" İstanbul'un manevi fatihlerindendir. Türbesi Bakırköy'de bulunan Zuhurat Baba, özellikle ramazan ayında büyük ziyaretçi akınına uğrar.
Oruç Baba Türbesi
Bu sene ilk iftarını Oruç Baba Türbesi'nde açmak isteyen onlarca kişi saatler öncesinden türbeye geldiler. İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve her yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını aralayan Oruç Baba türbesi, Ramazan etkinlikleri arasında İstanbul'da ziyaret edilecek türbelerden biridir. Oruç Baba istanbulun en büyük halvetlerinden birisidir. Oruç babanın asıl ismi Mustafa Zekayi'dir. Oruç Baba Türbesi Fatih'tedir. Oruç Baba Türbesi konumu için tıklayınız: Oruç Baba Türbesi konumu
Telli Baba Türbesi
Telli Baba, Kadiri tarikatı şeyhlerinden bir velidir. Türbesi İstanbul Rumeli Kavağı'ndadır.
Üsküdar'da Aziz Mahmud Hüdayi, Beykoz'da Yuşa, Beşiktaş'ta Yahya Efendi ile birlikte boğazın dört bekçisinden biri olduğuna inanılır. Bir rivayete göre asıl adı "İmam Abdullah Efendi" olan Telli Baba, Fatih Sultan Mehmet devrinde orduda tabur imamı iken şehit olmuş. Tam olarak kime ait olduğu belli olmayıp, hakkında çeşitli rivayetler olan türbeyi evlenmek isteyen kişiler ve bir dilekleri olanlar sıklıkla ziyaret etmektedir. Telli Baba Türbesi Sarıyer'de bulunur. Ramazan ayında ziyaret edilecek İstanbul türbeleri arasındadır.
Gözcü Baba Türbesi
Osmanlılar adına Bizans’ı gözetleyen Ahi dervişlerden biri olduğu söylenmektedir. Şehit olunca Çemenzar’da, Servili Mezarlık’a gömülmüş ve o semte adını vermiştir. Bugün çok işlek bir caddenin orta yerinde olduğu için ziyaretçilerin uğrak yeridir. Kadıköy'de bulunan Gözcü Baba Türbesi Ramazan etkinlikleri kapsamında İstanbul'da ziyaret edilecek türbeler arasındadır.
Gözcü Baba Türbesi konumu için tıklayınız: Gözcü Baba Türbesi konumu