Fotoğraflar: Mehmet Nurullah Aydın
Görenlerin İstanbul'un en güzel yerlerinden biri olarak kabul ettiği Küçüksu Kasrı'nın benzersiz görüntüsü ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.
Göksu Kasrı ismiyle de anılan Beykoz'un Küçüksu semtinde bulunan Beykoz gezilecek yerler arasında bulunan Küçüksu Kasrı Küçüksu Kasrı, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasına yapılmıştır.
Üsküdar-Beykoz sahil yolu üzerinde bulunan bir kasırdır. Padişah Sultan Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, 1856 yılında inşası tamamlanmıştır.
Üsküdar'da gezilecek yerler arasında, Üsküdar ile Beykoz'un arasında, Beykoz sınırlarında kalan Küçüksu semtindeki Küçüksu Kasrı mimarisinde ise, Osmanlı Mimarisi, Barok, Rokoko mimari stilleri ile kullanılmıştır. Sanatla mimariyi birleştiren kasrın her bir köşesi görenlere hayranlık uyandırıyor.
Kasırlar sadece hünkarların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.
Hasbahçe içindeki ilk yapılaşma Sultan I. Mahmud (1730-1754) döneminde başlamıştır. Göksu’da sık sık avlanan ve atış talimleri yapan Sultan için Sadrazam Divitdâr Mehmed Emin Paşa, 1751-1752 yıllarında ahşap bir köşk yaptırmıştır. Deniz kıyısındaki bu iki katlı yapı, Sultan III. Selim (1789-1807) döneminde geniş çaplı bir onarımdan geçmiş ve Sultan’ın isteği üzerine çok sevdiği annesi Mihrişah Valide Sultan adına 1806’da bir de çeşme eklenmiştir.
Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde de kullanılmaya devam eden eski köşk, Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yıktırılmış ve yerine 1856-1857 yıllarında yeni Küçüksu Kasrı yaptırılmıştır. Sultan Abdülaziz (1861-1876) döneminde, kasrın cephe süslemeleri elden geçirilerek zenginleştirilmiştir. Küçüksu Kasrı, 1983’te müze-saray olarak ziyarete açılmıştır.
Küçüksu Kasrı, Kagir, iki katlı ve yığma tekniğiyle inşa edilmiştir. Tuğla ve taş kullanılarak yükseltilen bina, ortalama 15 m x 27 m'lik bir alanda yer alır. Bodrumu ile birlikte üç katlı olan yapının bodrum katı mutfak, kiler ve hizmetçi odalarına ayrılmış, öbür katlarsa bir orta mekâna açılan dört oda biçiminde düzenlenmiştir. Her oda, hem hole, hem de arkasındaki diğer bir odaya açılır. Denize bakan odalarda iki, kara tarafındakilerde ise bir bulunur.
İstanbul gezilecek yerler içinde en güzel kasırlardan biri olan Küçüksu Kasrı'nın bu özelliğiyle geleneksel Türk evi plan tipini yansıtan yapı, dinlenme ve av için kullanılan, bir "biniş kasrı" niteliğindeki yapı devlete ait diğer saray yapılarının tersine yüksek duvarlarla değil, dört yönde kapısı olan ve döküm tekniğiyle yapılmış zarif demir parmaklıklarla çevrilidir.
Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) cephe süslemeleri elden geçirilen yapı, zaman zaman çeşitli onarımlar görerek günümüze ulaşmış, ancak bu arada eski saraydan kalan ve çeşitli işlevlerdeki ek yapılarını yitirmiştir.
Müze Kart sahiplerine Küçüksu Kasrı ücretsizdir. Biletler 25 tl'dir. İndirimli bilet fiyatı ise 10 tl'dir.
Küçüksu Kasrı'nın açılış saatleri ise şöyledir:
Pazartesi günü hariç her gün 09:00-18:00 saatleri arasında açıktır.
Küçüksu Kasrı'na nasıl gidilir?
Vapurla giderek Küçüksu İskelesi'ne varıp Küçüksu Kasrı'na gidebilirisniz. Şehir dolmuşları veya şehir otobüsleri ile de ulaşım mümkündür. Şehir otobüslerinden 14M, 15, 15A, 15E, 15F, 15H, 15KÇ, 15M, 15N, 15P, 15T, 15Y, 15ŞN otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Küçüksu Kasrı'na gelmişken fotoğraftaki Kıbrıslı Yalısı gibi çevredeki gezilecek yerleri görmeyi ihmal etmeyin! Küçüksu Kasrı yakınında görülecek yerler kapsamında Anadolu Hisarı'nı ziyaret edebilirsiniz. Sevda Tepesi'ne çıkabilir, Küçüksu Kasrı Mesire Alanı'nı kullanabilirsiniz.
Küçüksu Kasrı'nın eşsiz Boğaz manzarası.
Kasrın girişinde bulunan kediler için de mama almayı unutmayın!