(Fotoğraflar: Mehmet Nurullah Aydın)
İstanbul'un saklı cenneti sayılan Atatürk Arboretumu güzelliği ile görenleri büyülüyor!
Atatürk Arboretumu, İstanbul Sarıyer'de yer alıyor. Tam 345 hektarlık alana kurulu olan arboretuma araçlarınızla ve toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Termal Kaplıcaları İşletmesi bünyesinde, Atatürk'ün talebiyle ünlü Fransız mimar Henri Prost tarafından planlanan ve başbahçıvan Pandelli Roketas'ın peyzajını yaptığı 125 bin metrekarelik arboretumda 1039'u yerli, 805'i yabancı olmak üzere toplam 1844 ağaç ve 370 tüylü palmiye bulunuyor.
Atatürk Arboretumu gezmek ne kadar sürer?
Bu park aslında bir müze de olduğu için koruma amaçlı çeşitli sınırlandırmalar ve uygulamalar var.
Atatürk Arboretumu ücretleri yalnızca kredi kartı ve banka kartı ile ödeniyor. Nakit kullanılmıyor.
Dolayısı ile bir örtü serip kitap okumak, ya da bisiklete binmek gibi bir niyetle gitmeyin, izin verilmiyor. Burayı 1 saatlik hoş bir yürüyüş gibi düşümekte fayda var.
Atatürk Arboretumu neler yasak?
Atatürk Arboretumu'na girişlerde su haricinde herhangi bir içecek veya yiyecek içeri alınmamaktadır. Evcil hayvan ile girişe izin verilmemekte, drone ve tripod kullanımı da yasaktır.
Arboretumda neler var?
Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir.
Böyle bahçeler bilimsel araştırma ve gözlemler için kullanılmakla birlikte, çeşitli canlı ağaç türlerinin derlemini (koleksiyonunu) barındıran birer müzedir.
Ağaçların altında karekod ile açıklayıcı bilgilendirmeler de bulunuyor.
Atatürk Arboretumu çevresinde neler var?
Bahçeköy Sultan Mahmut Su Kemeri, Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, Emirgan Parkı, Sakıp Sabancı Müzesi.
Atatürk Arboretumu'nda ne yapılır?
Arboretum, bilimsel araştırmalar ve gözlem çalışmaları amacıyla bitkilerin sergilendiği alanlardır.
Bu alanlarda, orijini ve yaşları belli olan, doğru ve dikkatli bir biçimde bir araya getirilen, çoğunlukla ağaç ve odunsu olan bitkiler tercih edilir.
Atatürk Arboretumu'na ne zaman gidilir?
Botanik alanında bilimsel araştırmaların gerçekleştiği bu doğal parka 4 mevsim boyunca gidilebilir; çünkü burası her mevsim güzel. Sonbaharda ise ayrı güzel.
Atatürk Arboretumu hangi saatlerde açık?
Atatürk Arboretumu ziyaret saatleri sabah 8:30 ile akşam 17:00 arasındadır. Son giriş 17:00'dır. Ancak 17:00 sonrasında içeride durulabilir. Hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri de gezebilirsiniz. Haftada bir gün olmak üzere, Pazartesi günleri kapalıdır.
Atatürk Arboretumu'na yiyecek ve içecek getirmek yasak, sadece su getiriliyor.
Atatürk Arboretumu'na nasıl gidilir?
Araba ve toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Hacıosman metro durağında inip 42 HM'yi toplu taşıma otobüsünü kullanmak en iyi tercih olur. Atatürk Arboretum'a giden diğer toplu taşıma otobüsleri ise;
42T Taksim Bahçeköy
42M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı-Bahçeköy
153 Sarıyer-Bahçeköy
42HM Hacı Osman Metro-Bahçeköy
59RK Rumeli Hisarüstü
Atatürk Arboretumu kime ait?
Belgrad Ormanı'nın doğal bitki örtüsü içinde kurulmuş olan arboretum, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü içerisindeki Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı bir işletme şefliğidir; mülkiyeti ve finansmanı Orman Genel Müdürlüğü'ne aittir.
Atatürk Arboretumu kamp yapılır mı?
Atatürk Arboretumu'nda Kamp Yapılıyor Mu? Atatürk Arboretumu, özel bir bölge olmasından dolayı dışarıdan içeriye sadece “su” sokabilirsiniz. Atatürk Arboretumu'na dışarıdan yiyecek ve içecek getirilmesi yasak olmasından dolayı kamp ve piknik yapmak yasaktır.
Atatürk Arboretumu hangi ağaçlar var?
Atatürk Arboretumu 'nda da meşe, gürgen, ardıç, çam, ladin, kayın ve kestane gibi Belgrad Ormanı'nda görebileceğimiz bütün ağaç türleriyle karşılaşıyoruz.
Atatürk Arboretumu, sadece Türkiye' nin ağaç türleri değil birçok egzotik türlerden de oluşan geniş bir doğal koleksiyona ev sahipliği yapıyor.
Atatürk Arboretumu Nerede?
Adres: Kemer, İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul
Atatürk Arboretum giriş ücreti
Atatürk Arboretumu giriş kuralları
Atatürk Arboretumu'nda kirpi, kurbağa, kuğu, kaplumbağa, ördek bulunuyor. Yazın yılanlara dikkat edin.