Bilim insanları en sağlıklı besinleri açıkladı. Binden fazla gıdanın incelendiği listede hangi besinler bulunuyor? İşte en sağlıklı besinler listesi...
Günlük besin ihtiyaçlarını en dengeli şekilde karşılayan bu besinler, vitamin ve mineraller açısından zengin içeriğiyle öne çıkıyor. Listede birçok sürpriz yiyecek var.
Araştırmacılar, 1.000'den fazla çiğ besini analiz ettikten sonra günlük beslenme gereksinimlerinizin en iyi dengesini sağlayan bileşenleri sıraladılar ve birkaç sürprizle karşılaştılar.
Bilim insanları 1.000'den fazla gıdayı inceledi ve her birine bir besin puanı verdi.
İŞTE O LİSTE
33- TATLI PATATES
86kcal, 100g başına
Parlak turuncu bir yumru olan tatlı patatesler, patateslerle yalnızca uzaktan akrabadır. Beta-karoten açısından zengindirler.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 49
32- ZENCEFİL
80kcal, 100g başına
Zencefil yüksek düzeyde antioksidan içerir. Tıpta sindirim uyarıcısı olarak ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 49
31- BALKABAĞI
26kcal, 100g başına
Balkabakları sarı ve turuncu pigmentler açısından zengindir. Özellikle ksantofil esterleri ve beta-karoten.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
30- BRÜKSEL LAHANASI
43kcal, 100g başına
Bir lahana türü. Brüksel lahanası 1500'lerde Brüksel'de ortaya çıkmıştır. Kalsiyum ve C vitamini açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
29- BROKOLİ
34kcal, 100g başına
Brokoli başları olgunlaşmamış çiçek tomurcukları ve saplarından oluşur. Tüketimi 50 yılda beş kat arttı.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
28- KARNABAHAR
31kcal, 100g başına
Brokoliden farklı olarak karnabahar başları, çoğunlukla beyaz renkli, yeşil klorofilden yoksun, dejenerasyona uğramış sürgün uçlarıdır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
27- ERİK
240kcal, 100g başına
Kuru erik antioksidanlar ve antosiyaninler gibi sağlığa yararlı besinler açısından oldukça zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 50
26- HAVUÇ
36kcal, 100g başına
Havuç ilk olarak 1.100 yıl önce Afganistan'da ortaya çıktı. Turuncu havuçlar 1500'lü yıllarda Avrupa'da yetiştiriliyordu.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
25- JALAPENO
29kcal, 100g başına
Diğer biberlerle aynı türdür. Olgunlaşmış kırmızı jalapeño'larda karotenoid seviyeleri 35 kat daha fazladır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
24- NAR
83kcal, 100g başına
Kırmızı ve mor renklerini, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip antosiyaninler oluşturur.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
23- PORTAKAL
46kcal, 100g başına
Dünya çapında yetiştirilen turunçgillerin çoğu portakaldır. Birçok çeşidinde, asitlik meyve olgunlaştıkça azalır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 51
22- YEŞİL FASULYE
31kcal, 100g başına
Yeşil fasulye, taze fasulye olarak da bilinir ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü düşünülen saponinler açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
21- PIRASA
61kcal, 100g başına
Pırasalar soğan, arpacık soğanı, frenk soğanı ve sarımsakla yakından ilişkilidir. Vahşi ataları Akdeniz havzasında yetişir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
20- KARABİBER
318kcal, 100g başına
Toz biber, Capsicum annuum biber türünün eşsiz bir çeşidinden üretilir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
19- GREYFURT
32kcal, 100g başına
Greyfurt (Citrus paradisi), Batı Hint Adaları'nda daha büyük bir meyve olan pomelonun melezi olarak ortaya çıkmıştır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 54
18- ROKA
25kcal, 100g başına
Roka olarak bilinen bir salata yaprağı. Yüksek glukozinolat seviyeleri kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 55
17- SARIMSAK
25kcal, 100g başına
Enerjisi düşük olmasına rağmen, frenk soğanı A ve K vitaminleri açısından zengindir. Yeşil yaprakları bir dizi yararlı antioksidan içerir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 55
16- DOMATES
18kcal, 100g başına
Düşük enerjili, besin değeri yoğun, folat, potasyum ve A, C ve E vitaminleri açısından mükemmel bir kaynak olan bir besindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 56
15- MUZ
122kcal, 100g başına
Muz meyvesi çeşitli antioksidan, antimikrobiyal, hipoglisemik ve antidiyabetik özelliklere sahiptir.
BESİN DEĞERİ PUANI: 57
14- CEVİZ
619kcal, 100g başına
Ceviz, bitkilerin ürettiği sağlıklı bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asidi önemli oranda içerir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 58
13- MAYDANOZ
36kcal, 100g başına
Kerevizin bir akrabası olan maydanoz, Yunan ve Roma dönemlerinde popülerdi. Çeşitli faydalı minerallerin yüksek seviyeleri.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 59
12- KİŞNİŞ
23kcal, 100g başına
Sindirim şikayetleri, öksürük, göğüs ağrısı ve ateş gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan, karotenoidler açısından zengin bir bitki.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 61
11- KALE
49kcal, 100g başına
Fosfor, demir ve kalsiyum mineralleri ile A ve C gibi vitaminler açısından zengin yapraklı bir salata bitkisidir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 62
10- KIRMIZI BİBER
324kcal, 100g başına
Capsicum bitkisinin keskin kokulu meyveleri. Kapsaisinoid, karotenoid ve askorbik asit antioksidanları açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 62
9- FESLEĞEN
23kcal, 100g başına
Geleneksel olarak kalbi korumak için kullanılan baharatlı, tatlı bir bitki. Antifungal ve antibakteriyel olduğu düşünülüyor.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 63
8- YEŞİL SOĞAN
27kcal, 100g başına
İlkbahar soğanı olarak bilinir. Bakır, fosfor ve magnezyum açısından zengindir. En zengin K vitamini kaynaklarından biridir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 65
7- BEZELYE
77kcal, 100g başına
Bezelyenin her bir tanesinde yüksek oranda fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır ve diyet lifi bulunur.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 67
6- MANDALİNA
53kcal, 100g başına
Basık turuncu bir narenciye meyvesi. Şeker ve A vitamini öncüsü olan karotenoid kriptoksantin açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 67
5- PANCAR YEŞİLLİĞİ
22kcal, 100g başına
Pancar sebzesinin yaprakları. Kalsiyum, demir, K vitamini ve B grubu vitaminleri (özellikle riboflavin) açısından zengindir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 70
4- İSVİÇRE PAZISI
19kcal, 100g başına
Antioksidan ve diğer sağlık özellikleri olduğu düşünülen fitokimyasallar olan betalainlerin çok nadir bir besin kaynağıdır.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 78
3- KABAK ÇEKİRDEĞİ
559kcal, 100g başına
Tüm kabakların çekirdekleri de dahil. Bitkisel kaynaklı en zengin demir ve manganez kaynaklarından biri.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 84
2- CHİA TOHUMLARI
486kcal, 100g başına
Yüksek miktarda diyet lifi, protein, alfa-linolenik asit, fenolik asit ve vitaminler içeren minik siyah tohumlardır.
BESİN DEĞERİ PUANI: 85
1- BADEM
579kcal, 100g başına
Tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Kardiyovasküler sağlığı destekler ve diyabetle mücadeleye yardımcı olabilir.
BESİN DEĞERLERİ PUANI: 97
Kaynak: Sabah Roza